Γ.Καμίνης: Λύσεις τώρα στο πρόβλημα των ναρκωτικών

19-07-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Με τη φράση «ως εδώ» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ξεκίνησε την ομιλία του στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών.

Ο κ.Καμίνης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το πρόβλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

".. Οι αρμοδιότητες για ουσιαστικές και ριζικές λύσεις ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Άλλωστε, η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του κεντρικού Κράτους, μέσα από στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Στο κρίσιμο αυτό πρόβλημα, διαπιστώνουμε δυστυχώς την ηχηρή απουσία της Κυβέρνησης: το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να συμβάλει στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη και τις εκκλήσεις των ίδιων των αξιωματικών, δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της".

Αναλυτικά η εισήγηση του κ.Καμίνη στη συνεδρίαση:

ü Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», το οποίο υλοποιεί πλήθος ενημερωτικών δράσεων με στόχο την πρόληψη.

ü Με τον ΟΚΑΝΑ έχουμε συνάψει συμφωνητικό συνεργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει για πρώτη φορά Υπνωτήριο 90 θέσεων για αστέγους-ουσιοεξαρτημένους.

ü Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, στην υλοποίηση έργου με στόχο την ενίσχυση του streetwork και της διασύνδεσης των χρηστών με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε περιοχές όπως το Πεδίον του Άρεως και η Τριλογία.

ü Σε συνεργασία με 6 εξειδικευμένους φορείς, σχεδιάζουμε έργο για τη στέγαση και την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες αστέγων δρόμου (πχ. διπλής διάγνωσης ενεργής χρήσης και σοβαρής ψυχικής πάθησης). Στοχεύουμε να εξυπηρετήσουμε 200 άτομα σε βάθος διετίας.

ü Παράλληλα, μένουμε έμπρακτα στην πρώτη γραμμή σε όλα τα επίπεδα:

o   διοργανώνουμε ημερίδες για το θέμα της δημόσιας χρήσης, ακούγοντας τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο,

o   φέρνουμε τεχνογνωσία από πόλεις του εξωτερικού με εμπειρία στο θέμα, όπως το Άμστερνταμ και η Νέα Υόρκη,

o   είμαστε στο πλευρό των κατοίκων συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, όπως η ημερίδα του «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» τον Απρίλιο του 2018,

o   αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό, η οποία συνυπογράφηκε από 18 επώνυμους Αθηναίους,

o   στηρίζουμε την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση.

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης.

2. Να θεσμοθετηθούν άμεσα χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, οι οποίοι εξασφαλίζουν ασφαλέστερες συνθήκες για τους χρήστες, προστασία της δημόσιας υγείας και μείωση της δημόσιας όχλησης. Είναι κρίμα η κυβέρνηση και μάλιστα μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, να απορρίπτει ένα κατεξοχήν προοδευτικό μέτρο για μικροκομματικούς λόγους. Είναι αδιανόητο ο υπουργός Υγείας να μην έχει καν απαντήσει εδώ και μήνες στη σχετική μου επιστολή.

3.   Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια