Χίος: Ο Όμηρος αναδεικνύει τουριστικά τη γενέτειρα του στον κόσμο

17-07-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Έως τις 22 Ιουλίου θα διαρκέσει το ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας με τίτλο «Ο Όμηρος στον κόσμο», υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Όμιλο Ευρωπαϊκών Εταιρειών Καθηγητών Κλασσικών Γλωσσών και Πολιτισμών και την Ομηρική Ακαδημία.

Το παγκόσμιο συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας, διεξάγεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  Χίου και στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάγκος», διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Χίο τα τελευταία 19 χρόνια και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει επιστημονικές ανακοινώσεις, μαθήματα και εμβάθυνση στα ομηρικά έπη, στην ελληνική γραμματεία, στη γλώσσα, στην ιστορία και στον πολιτισμό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και φοιτητών όλων των ειδικοτήτων.

Μέσω του εν λόγω συνεδρίου, προβάλλεται παγκοσμίως η σύνδεση της Χίου ως τόπου καταγωγής του μεγάλου επικού ποιητή της αρχαιότητας. Η μακραίωνη παράδοση που συνδέει το νησί με τον Όμηρο, αποτελεί ένα στοιχείο πολύ σημαντικό και αξιοποιήσιμο στην τουριστική ταυτότητα της Χίου. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το νησί, να επισκεφθούν μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, τη Δασκαλόπετρα , το μοναστήρι της Νέας Μονής, τις Οινούσσες και άλλα σπουδαία αξιοθέατα, ενώ θα τους δοθεί πληροφοριακό υλικό για τουριστική προβολή.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο, τόσο σε εκπαιδευτικά θέματα, όσο και σε θέματα τουριστικής προβολής,  ο Δήμος Χίου αποφάσισε την αναγόρευση σε επίτιμους δημότες της Χίου των Δρ. Κώστα Χαμπιαούρη,  Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και της κας Στάικου Σοφίας,  Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Σημειώνεται ότι η κα Στάικου διαχειρίζεται ένα πρότυπο δίκτυο επτά θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, μεταξύ των οποίων ανήκει και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο.

Στόχος του ιδρύματος, είναι η διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η διάσωση της παραδοσιακής και βιομηχανικής τεχνολογίας της χώρας . Η λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας, έχει συμβάλει καίρια στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού του νησιού, συνδέοντας τα σημεία του τοπίου και τα μνημεία του με τον πολιτισμό της μαστίχας, παραπέμποντας τον επισκέπτη σε αυτά. Ανταποκρινόμενο στο σκοπό λειτουργίας του, το μουσείο καταδεικνύει τη μοναδικότητα του τοπικού προϊόντος  και συμβάλλει στην περαιτέρω προβολή του. Το Μουσείο, χάρη στην υψηλή επισκεψιμότητά του, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής των Μαστιχοχωρίων, αναδεικνύοντας την αγροτική και την πολιτιστική της ταυτότητα και προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα,  ώστε να ενισχυθεί σημαντικά και μόνιμα η τοπική οικονομία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε ειδικές εκδηλώσεις θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος που συμμετέχουν στην Ομηρική Ακαδημία - Euroclassica 2018 και ειδικότερα στους εξής επιστήμονες:

-Prof. Barbara Bucher (Ελβετία), Καθηγήτρια - Ελληνίστρια, σπουδαία κλασική φιλόλογος, κάτοχος της ελληνικής γλώσσας με διδασκαλία Κλασικής Φιλολογίας σε Πανεπιστήμια της Ζυρίχης.

- Prof. Michael Meier - Brügger (Γερμανία), Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και σε Πανεπιστήμια των Αρχαίων Ελληνικών με αντικείμενα: Όμηρος, Μυκηναϊκή Λεξικογραφία, ετυμολογία.

- Καθηγητής, Θωμάς Κ. Μπαμπάλης, Κοσμήτορας Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεγάλο επιστημονικό, διδακτικό, συγγραφικό έργο και προσφορά στα ελληνικά γράμματα.

-Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Τσώλη, του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο και προσφορά στα ελληνικά γράμματα.

-Prof. Mr Dong Xuewen (Κίνα), Καθηγητής Ελληνιστής στο Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

-Professor Mrs. Wei Gruoying, (Κίνα), Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, φιλέλληνας, με τεράστια προσφορά στα κλασικά και γενικώς στα ελληνικά γράμματα.

-Καθηγητής Γεώργιος Αραμπατζής, στο Τμήμα της Βυζαντινής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο ερευνητικό συγγραφικό, διδακτικό έργο.

- Καθηγητής Ιωάννης Βρεττός, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βίκυ Πάτσιου, στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλούσιο διδακτικό, συγγραφικό, ερευνητικό έργο.

-Αναστασία Κατσικογιάννη - Μπάστα, με σπουδαίο συγγραφικό, εκδοτικό και επιστημονικό έργο, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, με πολλές τιμητικές διακρίσεις, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στη "Νέα Εκδοτική", υπεύθυνη εκδόσεων του Ιδρύματος "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ",  συγγραφέας, μεταφράστρια με μεγάλη προσφορά στα ελληνικά γράμματα.

-Δρ.Ειρήνη Ροδοσθένους, διδάκτωρ της Ελληνικής Φιλολογίας και διπλωματούχος της Μουσικής Ακαδημίας Mozarteum στην Αυστρία στο Κλασικό τραγούδι, στη Σύνθεση και Ενορχήστρωση, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

- Απονομή τιμητικής πλακέτας στην διακεκριμένη Δρ. Μαρία – Ελευθερία Γιατράκου, διδάκτορα φιλολογίας, διευθύντρια της EUROCLASSICA

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων