Αισθητικές παρεμβάσεις και ανάδειξη μνημείων στους Παξούς

12-06-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε αισθητικές παρεμβάσεις και αίτηση χρηματοδότησης μελετών για μνημεία, προχώρησε ο δήμος Παξών στο πλαίσιο της βελτίωσης του προορισμού για τους επισκέπτες του.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις και αναπλάσεις διάφορων σημείων των οικισμών του νησιού από τον Δήμο με τις οποίες βελτιώθηκε αισθητικά, η εικόνα των οικισμών, σε κομβικά του σημεία.

Βελτιώνεται  αισθητικά η εικόνα του σημείου που βρίσκεται το άγαλμα του Στρατηγού Μακρή  (έναντι παραλίας Γιανά)    με τον καθαρισμό  και ανάπλαση του μικρού πάρκου, δράση που περιλάμβανε: πλακόστρωση, κατασκευή καθισμάτων - παγκάκια  τόσο εντός του σημείου όσο και έναντι αυτού, πάνω από την παραλία .

Φωταγωγήθηκε με επιτοίχια παραδοσιακά φανάρια ο κεντρικός  πεζοδρόμος Γάιου, ενώ συνεχίζονται ο επιδιορθώσεις προβληματικών λαμπτήρων σε διάφορα  σημεία του νησιού . 

Άρχισε η τοποθέτηση καλλωπιστικών φυτών σε παλιές και νέες ζαρντινιέρες σε σημεία των οικισμών ενώ  για τον ¨ορισμό¨ των πεζοδρόμων ως τέτοιους  τοποθετήθηκαν όμορφες  ζαρντινιέρες αντικαθιστώντας τα κολονάκια  ,  οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται με την επιμέλεια του αντιδημάρχου κ.Αρσένη Λέκκα .

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της Αγγλο-Γαλλικής δεξαμενής των Αγίων Αναργύρων  στο Γάιο, με την επίβλεψη της αντιδημάρχου κας Σταυρούλας Απέργης.

Πλακοστρώθηκε ο κεντρικός πεζόδρομος Γάιου, με την συμβολή στην συγκεκριμένη δράση του  προέδρου Δ.Σ  κ. Εμμανουήλ Βλαχόπουλου. 

Τέλος πραγματοποιείται  συντήρηση-πισσόστρωση στους κεντρικούς και μη δρόμους του νησιού μας. 

Στόχος του Δήμου είναι η αναγέννηση της κάθε γειτονιάς, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών του και η δημιουργία ενός νησιού ακόμα πιο φιλικού για τους επισκέπτες του.

Επιπλέον, ο δήμος αιτείται την χρηματοδότηση των μελετών για τα μνημεία της νησίδας του Αγίου Νικολάου, από το ταμείο των Παρακαταθηκών και δανείων (ΤΠΔ), ένα έργο που αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων του νησιού και θα αναβαθμίσει  την ιστορική και τουριστική φυσιογνωμία  του, όταν τα παρακάτω σημεία  γίνουν επισκέψιμα και αναδειχθούν.

Πιο συγκεκριμένα η εκπόνηση των ανωτέρω μελετών αφορά:

α) στην ανάδειξη του Βυζαντινού Φρουρίου επί της νησίδας Αγίου Νικολάου Παξών, διατηρητέου μνημείου και ιστορικού τόπου συνδεόμενου με την ιστορία των Παξών (ΥΑ Φ31/32268/3107/10-7-74 - ΦΕΚ 734/Β/22-7-74) και ιστορικού διατηρητέου μνημείου (ΥΑ Φ31/60694/5483/3-5-76 – ΦΕΚ 687/Β/24-5-76) μελέτη η οποία έχει συνταχθεί το 2001 και χρειάζεται να φτάσει στο στάδιο της λεγόμενης ¨ωρίμανσής ¨ . 

β) στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στα νότια της νησίδας 

γ) στη συντήρηση και επανατοποθέτηση του λίθινου τέμπλου του ναού από ειδικευμένο συντηρητή έργων τέχνης.

Τα εν λόγω μνημεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας έλλειψης  συντήρησης. 

Ο Δήμος έχει στο παρελθόν (2001) αναθέσει τις προκαταρκτικές μελέτες για τα έργο του Φρουρίου του  Αγ Νικολάου . 

Ως εκ τούτου, σκοπός επανασύνταξης  (ωρίμανσης ) των ανωτέρω μελετών αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων είναι να αποτελέσουν  υλικό, προαπαιτούμενο για τη μελλοντική προστασία και ανάδειξή τους, ενώ μετά την έγκρισή τους, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των μνημείων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων. 

Με αυτές τις ενέργειες , τα μνημεία θα καταστούν επισκέψιμα και προσβάσιμα στο κοινό, ενώ η προσπάθεια προβολής τους θα συμβάλλει επιπρόσθετα στην πολιτιστική και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Λόγω του ότι δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία στο Δήμο, έχει γίνει προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).

Όλες οι ενέργειες για την ανάδειξη του εν λόγω έργο βασίστηκαν στην συνέργεια που αναπτύχτηκε  μεταξύ της  Μονάδας  Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ ) που εκπροσωπήθηκε από τον  μηχανικό ,κ. Αναστάσιο Αχείμαστο, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και της προϊσταμένης της υπηρεσίας, κας Ριγάκου, του Υπουργείου Πολιτισμού  και του Δήμου Παξών και του τ. αντιδημάρχου κ. Γιώργου Λύχνου.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»