Ο Πλατανιάς προωθεί την τοπική γαστρονομία

25-05-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η τοπική γαστρονομία είναι ο «θησαυρός» που αναμένεται να αποφέρει τουριστικό «χρυσάφι» στην περιοχή του Πλατανιά Χανίων, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του δήμου.

Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, ο Δήμος Πλατανιά ενέκρινε τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού τουριστικής προβολής, με σκοπό την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, με έμφαση στην παραδοσιακή διατροφή, τα τοπικά προϊόντα ποιότητας όπως είναι το τυρί, το μέλι, το πορτοκάλι, το αβοκάντο και άλλα προϊόντα που αποτελούν την τοπική παραγωγή της περιοχής.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν τρία σποτ - οπτικοακουστικά βίντεο για την διαδικτυακή και γενικότερα για την ηλεκτρονική τουριστική προβολή της περιοχής, συνολικής διάρκειας κάθε σποτ 5 έως 6 λεπτών ενώ ο ανάδοχος θα παραδώσει για κάθε σποτ και μια cut version των 30’’-50’’ δευτ.

Τα εν λόγω σποτ, θα έχουν την εξής θεματολογία:

Οι Δρόμοι του Κρασιού στον Πλατανιά

Θα γίνει μια σύντομη αναφορά της ιστορίας του κρητικού κρασιού. Θα γίνει καταγραφή και βιντεοσκόπηση της διαδικασίας παραγωγής κρασιού από τους αμπελώνες της περιοχής, από τον τρύγο στο τραπέζι, η παρουσίαση από ειδικούς των χαρακτηριστικών του τοπικού αμπελώνα αλλά και του κρασιού (βραβεία, διακρίσεις και γευσιγνωσία) καθώς και μια σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διαδρομή του κρασιού.

Εσπεριδοειδή: Το «Χρυσάφι» του Δήμου Πλατανιά

Στο συγκεκριμένο video θα προβληθεί η πλούσια παραγωγή εσπεριδοειδών του δήμου Πλατανιά καθώς και το πανέμορφο τοπίο των οπωρώνων με τις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές, τις λεμονιές, τα κουμκουάτ, τα γκρέιπ φρουτ. Ένα τοπίο που αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τους τουρίστες που επιθυμούν να γευθούν την εμπειρία να συμμετάσχουν στην καλλιέργεια της γης, στην συγκομιδή των φρούτων αλλά και στην παραγωγή προϊόντων όπως γλυκά του κουταλιού, λικέρ και μαρμελάδες Θα γίνει εκτενής αναφορά στα ΠΟΠ Πορτοκάλια Μάλεμε και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τα έχουν κάνει γνωστά διεθνώς. Στο δεύτερο μέρος του video θα γίνει γνωριμία με το αβοκάντο, ένα προϊόν που η καλλιέργειά του βρίσκεται σε άνθιση στην περιοχή.

Η κάμερα θα καταγράψει όλα τα στάδια παραγωγής του καρπού, από την καλλιέργεια μέχρι την τυποποίηση, καθώς και τη διατροφική αξία και τους γευστικούς συνδυασμούς με άλλα προϊόντα.

Ελαιόλαδο: Ο “Θησαυρός” του Δήμου Πλατανιά

Η αξία του κρητικού ελαιόλαδου είναι γνωστή παγκοσμίως. Ο επισκέπτης της περιοχής θέλει να μάθει τα πάντα γύρω απ’ το διάσημο προϊόν. Το video θα ξεκινήσει με ιστορικές αναφορές στο κρητικό ελαιόλαδο και θα παρουσιάζει αρχικά την μνημειακή – αρχαία ελιά των Βουβών – η οποία έχει ανακηρυχτεί ως «διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του» - και το Μουσείο Ελιάς Βουβών.

Στη συνέχεια, θα παρουσιάσει διατηρητέα μνημειακά ελαιόδεντρα που αναδεικνύονται από το Δήμο σε συνεργασία και με το ΣΕΔΗΚ, καθώς και παρουσίαση της παραγωγής του ελαιόλαδου. Θα καταγραφούν όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι την τυποποίηση του λαδιού καθώς και οι παραδοσιακές και σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής ελαιόλαδου, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει και ο τουρίστας. Θα γίνει αναφορά στα είδη του ελαιόλαδου καθώς και στα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Τέλος, θα παρουσιαστεί ο 'πολιτισμός' της ελιάς και το ισχυρό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στα βάθη των αιώνων.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο