«Τέχνη Καθ’ Οδόν» στο Ηράκλειο της Κρήτης

09-05-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του θερινού φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ Οδόν» το 2017, ο Δήμος Ηρακλείου με ανανεωμένη διάθεση και όραμα να αναδείξει και να αναβαθμίσει το φεστιβάλ, το αφιερώνει στις τέχνες του περιθωρίου, καθώς συνάδουν με τον κύριο χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Άλλωστε, με τη συγκυρία της ένταξης του ρεμπέτικου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο  και το γεγονός ότι το ρεμπέτικο, ως απαγορευμένη τέχνη, ξεκίνησε στην περιοχή του Λάκκου, την περίοδο 1900-1960, μιας υποβαθμισμένης περιοχής, ενός χώρου πολιτισμικής διαφοροποίησης στο πλαίσιο του οποίου διαμορφώνονταν ιδιαίτεροι εκφραστικοί τρόποι συμπεριφοράς και συμβολικά πρότυπα μέσα από τα οποία οι άνθρωποι εκφράζονταν και επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μέσα από το φεστιβάλ επιδιώκεται η αποτύπωση των χρωμάτων και των αρωμάτων μέσα από τις νότες της εποχής εκείνης.

Τέχνη και Τουρισμός

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το φετεινό Ιούλιο,  προσβλέπουν στην ανάδειξη του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού, στην προσφορά ποιοτικών εκδηλώσεων και στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην πόλη. Ένας τόπος ο οποίος διαθέτει μια ιστορία χιλιετιών, έχει κάλλιστα τη δυνατότητα να δημιουργήσει φεστιβαλικό τουρισμό. Άλλωστε, έχει ήδη συμβεί σε άλλες πόλεις όπως είναι οι Αρλ, Εδιμβούργο και Αβινιόν, με τεράστια επιτυχία. Οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού ευνοούν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στόχος ο οποίος παραμένει εν δυνάμει στον τελικό σχεδιασμό του δήμου. Επί πλέον, σε δύσκολες περιόδους όπως είναι η τρέχουσα , ο πολιτισμός αποτελεί το ισχυρότερο αμυντικό όπλο και μάλιστα προσφέροντας σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής, για την προαγωγή των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων καθώς και των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων τους.

Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ του 2017, που αναπτύχθηκαν σε 23 σημεία του Ηρακλείου, μετείχαν 800 και πλέον Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες -65 εικαστικοί, 500 περίπου μουσικοί, (χορωδίες, συγκροτήματα και μεμονωμένοι καλλιτέχνες) 15 χορευτικά και 14 θεατρικά σχήματα, 18 performers και animators, 92 χειροτέχνες κ.α.

Μέσω του φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν» προσφέρεται η ευκαιρία για έναν διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών, γύρω από τις μορφές και τα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, αλλά και η δυνατότητα να γνωρίσουν οι δημότες ξένους δημιουργούς, να απολαύσουν τα έργα τους μέσα σε μια ατμόσφαιρα εορταστική και να πάρουν μια ανάσα από το βάρος των καθημερινών προβλημάτων. Γι’ αυτό άλλωστε και η βασική σκηνή του φεστιβάλ είναι οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης, ώστε οι εκδηλώσεις να είναι διαδραστικές και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη σ’ αυτές συμμετοχή του κοινού.

Αναλυτικότερα οι επί μέρους στόχοι του φεστιβάλ, είναι :

-Η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της κουλτούρας της Κρήτης.

-Η ανάδειξη του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού.

-Η προσφορά δωρεάν ποιοτικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

-Η προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν επί πλέον το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων