Αδελφοποιήσεις με ξένες πόλεις για το Κιλελέρ και τα Ιωάννινα

24-03-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε αδελφοποιήσεις προχώρησαν το Κιλελέρ και τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δήμων με αντίστοιχους οργανισμούς ξένων χωρών, με στόχο την μεταξύ τους προαγωγή των τουριστικών, οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Κιλελέρ αποφάσισε την αδελφοποίηση με την Κοινότητα Πισσουρίου Κύπρου με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του ονόματος, της ιστορίας, του πολιτισμού, της κομβικής θέσης και του αναπτυξιακού προφίλ του δήμου, επ΄αφορμή της διοργάνωσης και φιλοξενίας του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου με Θέμα: «Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε στο Πισσούρι της Κύπρου για τους εορτασμούς της εξέγερσης των Οκτωβριανών στην ομώνυμη κοινότητα το 1931 κατά της Αγγλικής αποικιοκρατίας.

Μάλιστα, αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ μετέβη στο Πισσούρι και παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Η αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ και η σημασία της στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία» με στόχο να καταστήσει γνωστά και εκτός συνόρων τα γεγονότα του Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου του 1910 .

Από την γενικότερη επαφή του Δήμου Κιλελέρ και της Κοινότητας Πισσουρίου, διαπιστώθηκε ότι πέραν των αδελφικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, υπάρχει και αναλογία ανάμεσα στις δύο εξεγέρσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση σημάδεψαν την κάθε περιοχή.

Το προτεινόμενο πλαίσιο συνεργασίας θα καλύπτει τομείς όπως κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, τουριστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος

Από πλευράς τους, τα Ιωάννινα αδελφοποιούνται με την πόλη  Kiryat-Ono του Ισραήλ εστιάζοντας κυρίως στην τουριστική ροή επισκεπτών προς την πόλη των Ιωαννίνων και την έντονα δραστηριοποιημένη εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

Οι δύο περιοχές διαθέτουν χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, τα οποία με τις κατάλληλες δράσεις μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές τους κοινωνίες. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, η οποία προσδίδει και στους δύο δήμους μια πολυπολιτισμική ταυτότητα, που αντανακλά την ιστορία του ‘κοινωνικού ιστού’ της κάθε περιοχής, με τις ιδιαιτερότητές της.

Κατ’ αναλογία με το μέγεθος της κάθε περιοχής, μπορούν να αξιοποιηθούν οι πολιτιστικές παραδόσεις και θεσμοί, το ιδιαίτερο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, η υιοθέτηση καλών πρακτικών, η κοινή συμμετοχή σε προγράμματα ανάπτυξης και στήριξης του κοινωνικού ιστού και των υποδομών, θέματα παιδείας, αθλητισμού, καθώς και η τοπική γαστρονομία.  

 

 

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή