Δήμος Ψαρών: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2018

23-03-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Ψαρών ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, του οποίου οι βασικοί άξονες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνικών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος των Ψαρών, ενώ αξιοποιείται σαν κυρίαρχο στοιχείο η προβολή της Πολιτισμικής και Ιστορικής ταυτότητας του νησιού, σε συνδυασμό με μορφές εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού εμπειρίας που υποστηρίζονται και συνθέτουν το τουριστικό προϊόν για τα Ψαρά.

Η πλούσια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά των Ψαρών, η οποία πηγάζει πρωτίστως από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τη σημαντικότατη συμβολή του νησιού στην επιτυχή έκβασή του, με κορυφαίο γεγονός τη θυσία των Ψαριανών, αγωνιστών στη Μαύρη Ράχη και την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης, σε συνδυασμό με τις εκκλησίες, το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα πολλά εξωκλήσια, καθιστούν τα Ψαρά έναν πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό τουριστικό προορισμό που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Ο Δήμος Ψαρών στοχεύει επίσης στην αρμονική συνύπαρξη της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς με τις όμορφες ακρογιαλιές με την πεντακάθαρη θάλασσα, στην δυνατότητα των επισκεπτών για ορεινό περιπατητικό τουρισμό, για αλιευτικό τουρισμό, για αγροτουρισμό και κυρίως μελισσοκομία, για περιήγηση με σκάφη αναψυχής, για ιστιοπλοϊκό τουρισμό, αναδεικνύοντας το νησί των Ψαρών σε Τουριστικό Προορισμό Δραστηριοτήτων και Εμπειριών. Τα Ψαρά παρέχουν σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα, μοναδικές εμπειρίες για κάθε επισκέπτη.

Σύμφωνα με την γεωγραφική θέση των Ψαρών αλλά και τις δυνατότητες ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, οι κύριες τουριστικές αγορές για τα Ψαρά είναι η Χίος, η Μυτιλήνη, η Αθήνα και η Τουρκία. Το τουριστικό μερίδιο που αναλογεί σε επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Νορβηγία, η Δανία και άλλες, είναι πολύ μικρό.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Ψαρών προβαίνει στις εξής δράσεις:

-Επανεκτύπωση Έντυπου Τουριστικού Οδηγού, όπου θα καταγραφούν όλοι οι τουριστικοί πόροι και τα αξιοθέατα του νησιού, η ιστορία, οι παραδόσεις, τα προϊόντα τοπικής προέλευσης, οι εκδηλώσεις που θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, οι εγκαταστάσεις τουριστικής υποδομής και οι εναλλακτικές δράσεις τουρισμού. Ο Δήμος Ψαρών είχε εκδώσει το 2005, μαζί με τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης», έντυπο τουριστικό οδηγό στην ελληνική γλώσσα, ο οποίος αποτελεί μία ποιοτική και προσεγμένη δουλειά.

Ο έντυπος τουριστικός οδηγός είναι απαραίτητος για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία, την παράδοση και γενικότερα τα χαρακτηριστικά και το τουριστικό προϊόν των Ψαρών. Η έντυπη έκδοση απευθύνεται σε ένα μεγάλο μερίδιο των επισκεπτών του νησιού που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και ίσως δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την σύγχρονη τεχνολογία για να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα του τουριστικού οδηγού που θα δημιουργηθεί.

-Δημιουργία & Εκτύπωση Διαφημιστικών Εντύπων για τα Αξιοθέατα – Μνημεία. Για την αποτελεσματική προβολή του τουριστικού προϊόντος των Ψαρών είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν διαφημιστικά - ενημερωτικά έντυπα για κάθε αξιοθέατο και  μνημείο του νησιού μεμονωμένα, όπου θα μπορούν οι τουρίστες να τα προμηθευτούν είτε επισκεπτόμενοι τα μνημεία είτε από ένα σημείο ενημέρωσης (info-desk) που δύναται να στηθεί στο λιμένα των Ψαρών με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών του. Τα νέα έντυπα θα ακολουθούν την βασική πολιτική μάρκετινγκ που θα διέπει τη διαφημιστική προβολή των Ψαρών.

-Σχεδιασμός Online Τουριστικού Οδηγού, στον οποίο θα παρέχονται πλήθος πληροφοριών μετακίνησης, διαμονής, εστίασης, διασκέδασης, δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού κάθε νόμιμου τουριστικού φορέα του νησιού.

Η σύνδεση του τουριστικού οδηγού με το Δήμο Ψαρών θα επιτυγχάνεται μέσω της ύπαρξης στην ιστοσελίδα του σχετικού link dimospsaron.gr που παρέχει πληροφόρηση, ενημέρωση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου Ψαρών στους δημότες του. Αντίστοιχη διασύνδεση θα υπάρχει και από την ιστοσελίδα του Δήμου Ψαρών προς τον τουριστικό οδηγό.

Η δημιουργία διαδικτυακού τουριστικού οδηγού για τα Ψαρά θεωρείται μεγάλης σημασίας, αφού το διαδίκτυο αποτελεί χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης προβολή των τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων. Ο τουριστικός οδηγός θα μεταφραστεί και θα λειτουργεί και στα αγγλικά στα πλαίσια της προσπάθειας για διεθνή τουριστική προβολή. Το προωθητικό βίντεο, διάρκειας περίπου 1-2 λεπτών, θα αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του νησιού, τις παραλίες, τις εναλλακτικές δραστηριότητες, εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και τα στοιχεία παράδοσης κλπ.

Τέλος, ο Δήμος Ψαρών θα δημιουργήσει προωθητικό βίντεο ενός έως δύο λεπτών, για την επιθυμητή τουριστική προβολή καθώς τα διαφημιστικά βίντεο αποτελούν κύριο εργαλείο προβολής και διαφήμισης μέσω διαδικτύου, αξιοποιώντας και την αποδοχή και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα