Στο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης

18-03-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Γρεβενών ενέκρινε το Συμφώνο Συνεργασίας για την Οργάνωση και Λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών - Κοζάνης με συντονιστή φορέα την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ για την ένταξη του Γεωπάρκου στο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.

Έναυσμα για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης αποτέλεσε το γεγονός ότι υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί και σπάνιοι γεώτοποι παγκόσμιας σημασίας που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης, ενώ μέσα στο αξιόλογο γεωλογικό και περιβαλλοντικό απόθεμα είναι ενταγμένοι οικισμοί και αναπτύσσονται παραγωγικές δραστηριότητες που είναι εναρμονισμένες με το χώρο. Στόχος είναι το απόθεμα αυτό να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί και να ενταχθεί σε ευρύτερα ευρωπαϊκά και παγκόσμια σύνολα ώστε να ενισχύσει υφιστάμενες οικονομικές και να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων.

Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να έχει συστηματικό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα, με σαφή καταμερισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Στους βασικούς στόχους του Γεωπάρκου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προστασία της γεωκληρονομιάς της περιοχής, η συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα της γης, μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες,ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας για όλες τις ηλικίες μέσα από την εξερεύνηση της γης, η διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωμορφολογικής ιστορίας της περιοχής καθώς και η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Τα γεωθαύματα της περιοχής μπορούν να είναι η βάση μιας νέας γεωτουριστικής ανάπτυξης και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, προκειμένου η ανάπτυξη που αναμένεται από την υλοποίηση του σχεδίου να είναι ενδογενής, να στηρίζεται στη γνώση και εξειδίκευση των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης και στην αφομοίωση των νέων δεδομένων.

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα