Προς ένταξη στην UNESCO το Γεωπάρκο Γρεβενών- Κοζάνης

09-03-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Το Γεωπάρκο είναι ένας ενιαίος χώρος με γεωλογική κληρονομιά παγκόσμιας σημασίας, με σπάνιους γεώτοπους και περιβάλλον και με στενούς δεσμούς μεταξύ γης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής εκείνων που κατοικούν μέσα στα όρια του.

Στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών – Κοζάνης υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί και σπάνιοι γεώτοποι παγκόσμιας σημασίας που χρήζουν προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης.

Μέσα στο αξιόλογο γεωλογικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, είναι ενταγμένοι οικισμοί και αναπτύσσονται παραγωγικές δραστηριότητες που, στην ιστορική διαδρομή, είναι εναρμονισμένες με το χώρο και το φυσικό περιβάλλον.

Τα γεωθαύματα της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο μιας γεωτουριστικής ανάπτυξης και να καταστούν πόλος έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Η γεωτουριστική ανάπτυξη θεωρείται δεδομένο ότι συμβαδίζει ή και ταυτίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος έτσι ώστε, η επιχειρούμενη προσπάθεια, να είναι αειφόρος και βιώσιμη.

Βασικoί στόχοι του Γεωπάρκου είναι μεταξύ άλλων η συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα της γης, μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας μέσα από την εξερεύνηση της γης, η διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωμορφολογικής ιστορίας της περιοχής αλλά και η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

διαβάστε ακόμα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο
H Πάρος φιλοξένησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας OPTIMIST–U13
Airbnb: Έκδοση Καλοκαιριού 2024 | Εξαιρετικές εμπειρίες από τους σπουδαιότερους θρύλους του κόσμου
Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος