Toυρισμός και Πολιτισμός: Aνάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Κεντρικής Μακεδονίας

03-03-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων με τίτλο «Επεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Οι πράξεις της πρόσκλησης αφορούν στην προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι προτάσεις θα πρέπει να παρουσιάζουν μεταξύ άλλων  τη δημιουργία δικτύων επισκέψιμων μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και εν γένει πολιτιστικών διαδρομών, τις παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τις δράσεις συντήρησης, ανάδειξης και δικτύωσης σημαντικών αστικών κέντρων των αρχαίων Μακεδόνων, καθώς και της βυζαντινής κληρονομιάς της περιοχής (UNESCO).

Περιλαμβάνονται επίσης έργα που θα εκτελεστούν από φορείς υλοποίησης έργων στο Άγιον Όρος, όπως για παράδειγμα οι Ιερές Μονές Αγίου Όρους.

Έμφαση θα δοθεί στη συμπληρωματικότητα, την περαιτέρω δικτύωση και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η συνολική αξιοποίηση έργων του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν υλοποιηθεί σε προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους. Η προστασία και ανάδειξη των επιλεγμένων χώρων και μνημείων συνάδει με τις διεθνείς απαιτήσεις για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών τόπων και μνημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανάπτυξη σύγχρονων μουσειακών υποδομών, καθώς και η οργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, αλλά και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, όπως έρευνα, συντήρηση, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέδρια που φιλοξενούνται σε αυτές, αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων