Δήμοι αξιοποιούν παλαιά κτίρια για χώρους πολιτισμού

15-02-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Oι Δήμοι αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία του για την δημιουργία χώρων πολιτισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό Δήμος Καλαμπάκας ενέκρινε την υποβολή πρότασης «Δημιουργική Αξιοποίηση Ξενία Καλαμπάκας», στο πλαίσιο της δράσης  Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.

Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνης ενέκρινε την πρόταση της πράξης με τίτλο Αποκατάσταση Παλαιών Φυλακών Φορτέτζας και επανάχρηση τους με τη λειτουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Από πλευράς του, ο Δήμος Έδεσσας  ενέκρινε την υλοποίηση της πράξης «Λειτουργική αναβάθμισή του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου και επανάχρηση του ως εστία πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων, όπως περιγράφονται στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος, τα έργα αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος των δήμων. Ως τέτοιο κτιριακό απόθεμα νοείται ένα εύρος κτιρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί και που θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από τους αρχικά προβλεπόμενους, όπως είναι για παράδειγμα η άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων που αφορούν σε λειτουργία τουριστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Στο συγκεκριμένο κτιριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται ανενεργά κτίρια όπως βιομηχανικά, ΞΕΝΙΑ, νοσοκομεία, στεγασμένες αγορές, λουτρά, σφαγεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δικαστικά μέγαρα και κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας εν γένει.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμη παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός κτιρίων εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως.

Στις προϋποθέσεις ένταξης των κτιρίων στο εν λόγω πρόγραμμα, περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων η συνεχής χρήση του κτιρίου για τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα και 8 μήνες το χρόνο, η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα, η κατάλληλη εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση καθώς και η λειτουργική επανένταξη στον αστικό ιστό της πόλης. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη των κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ουσιαστική αναζωογόνηση και αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές και τουριστικές περιοχές.

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»