Δήμος Σερρών: Εκσυγχρονισμός δημοτικών ξενώνων

05-02-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020" εντάχθηκε το έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δημοτικών ξενώνων Χρυσοπηγής με δικαιούχο το Δήμο Σερρών.

Το έργο αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Δημοτικών Ξενώνων που βρίσκονται στον οικισμό της Χρυσοπηγής, σε απόσταση 11 χλμ από την πόλη των Σερρών. Πρόκειται για χώρο παλιών μαθητικών κατασκηνώσεων, έκτασης 32 περίπου στρεμμάτων, στον οποίο κατασκευάσθηκαν νέοι ξενώνες τα έτη 1993 -1994 με σκοπό να λειτουργήσουν ως Ξενοδοχείο τύπου Ξενώνα Β΄ κατηγορίας. Υπάρχουν ξενώνες, χώρος υποδοχής επισκεπτών, εστιατόριο αλλά και υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ), χειροσφαίρισης (βόλλεϋ) και αντισφαίρισης (τέννις).

Ο Δήμος, εφαρμόζοντας μέχρι στιγμής ένα πρόγραμμα συντήρησης και διατήρησης του επιπέδου ποιότητας των κτιριακών χώρων, με ιδίους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινο δυναμικό), έχει καταφέρει να λειτουργεί τους ξενώνες σε συνεχή βάση. Έτσι, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, μέλη αθλητικών συλλόγων, επισκέπτες - μαθητές που συμμετέχουν σε πολιτιστικές, αθλητικές και μαθητικές εκδηλώσεις του Δήμου φιλοξενούνται εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης ο Φορέας Διαχείρισης Λαϊλιά και άλλοι φυσιολατρικοί - αθλητικοί σύλλογοι διοργανώνουν εναλλακτικές δραστηριότητες στο βουνό και οι συμμετέχοντες από τις γύρω περιοχές φιλοξενούνται στους εν λόγω δημοτικούς ξενώνες. Οι δυνατότητες όμως των ξενώνων στον τομέα του τουρισμού μπορούν να επεκταθούν, δίνοντας έτσι μια νέα ώθηση στην τοπική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε πολλές κοινωνικές ομάδες.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων- γηπέδων, την ενίσχυση του περιμετρικού συστήματος ηλεκτροφωτισμού καθώς και επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανακατασκευής του γηπέδου μπάσκετ, του γηπέδου τέννις και του γηπέδου βόλευ. Επίσης θα εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο χώρο των γηπέδων από ΑμΕΑ ενώ στον προϋπολογισμό της μελέτης περιλαμβάνονται οι αναγκαίες εργασίες για τη σύνδεσή τους με τρόπο προσβάσιμο από ΑμΕΑ, με τις υπάρχουσες υποδομές εστίασης και φιλοξενίας. Παράλληλα θα τοποθετηθούν δυο ηλιακά συστήματα ζεστού νερού χρήσης, βεβιασμένης κυκλοφορίας με πλήρη εξοπλισμό και παρελκόμενα. Οι ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν στις κεραμοσκεπές των κτιρίων, στα υπόγεια των οποίων υπάρχει λεβητοστάσιο ( δηλαδή στο ¨εστιατόριο - αίθουσα υποδοχής¨ και στο ¨κτίριο φιλοξενίας.¨

Ο λοιπός εξοπλισμός (θερμοδοχείο, κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, βαλβίδες, κ.λπ.) θα εγκατασταθεί στο λεβητοστάσιο. Η χρήση του ζεστού νερού περιλαμβάνει την προσωπική υγιεινή των φιλοξενούμενων καθώς και την κουζίνα του εστιατορίου.και θα ενισχυθεί ο περιμετρικός φωτισμός του οικοπέδου (30 νέα φωτιστικά με λαμπτήρες LED). Με αυτόν τον τρόπο, ο τομέας των αθλητικών δραστηριοτήτων στους δημοτικούς ξενώνες που είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια, θα επαναενεργοποιηθεί, αυξάνοντας το εύρος των δυνητικών χρηστών και επισκεπτών. Έτσι, μέλη αθλητικών συλλόγων θα μπορούν όχι μόνο να φιλοξενούνται εκεί αλλά και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις και την εξάσκησή τους.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων εκείνων που θα γίνει η τοποθέτηση των ηλιακών συλλεκτών, και η έκδοση των αντίστοιχων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Επιθεώρησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι