Θεματικός τουρισμός στην Αρχαία Ολυμπία

20-01-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αποφάσισε την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Θεματικού Τουρισμού”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων μέσω της διαφοροποίησης της υπάρχουσας τουριστικής προσφοράς πέρα από το παραδοσιακό  «εποχιακό» προϊόν, δημιουργώντας έτσι νέα τουριστικά προϊόντα. Τα νέα τουριστικά προϊόντα θα επικεντρωθούν σε θεματικές διαδρομές και πλάνα επίσκεψης για τους τουρίστες και θα βασιστούν στην αξιοποίηση ποικίλων τοπικών και μεσογειακών στοιχείων, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προωθώντας τον αειφόρο και τον οικολογικό τουρισμό. Οι θεματικές διαδρομές θα  μπορούσαν να οριστούν βάσει των προτιμήσεων του τελικού χρήστη, όπως είναι για παράδειγμα οι “πράσινες διαδρομές”  οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την πεζοπορίακαι την ποδηλασία, οι “φυσικές διαδρομές” σε προστατευόμενες περιοχές, οι “πολιτιστικές διαδρομές” και οι “θρησκευτικές διαδρομές”. Οι δράσεις αυτές δεν είναι εποχιακές και συνεπώς θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής της Μεσογείου στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Για την προβολή των θεματικών διαδρομών, θα αναπτυχθεί μια εφαρμογή για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον και να γίνεται ταξινόμηση των διαδρομών βάσει προσωπικών και γεωγραφικών προτιμήσεων. Στους χρήστες της εφαρμογής θα παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος και οδηγίες ασφάλειας και προστασίας.

Επίσης, θα διεξαχθεί μελέτη σκοπιμότητας για τη διερεύνηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων, καθώς και της αναβάθμισης των υφιστάμενων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον θεματικό τουρισμό. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα διακρατικό δίκτυο προκειμένου να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων από διάφορες χώρες της Μεσογείου.

Τέλος, το έργο θα χρησιμοποιήσει την προσέγγιση των Living Labs για τη διάχυση γνώσεων μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως λόγου χάριν τουριστικών φορέων, μεταφορέων και των δημόσιων φορέων, καθώς και σεμινάρια για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός