Κουφονήσια: Τουρισμός, στροφή στην ποιότητα ή την μαζικοποίηση; *Του Ανδρέα Πράσινου

30-10-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε όλες τις στατιστικές αποτυπώσεις των Ελληνικών Τουριστικών αποτελεσμάτων, τα Κουφονήσια, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, εμφανίζονται ως ένας νέος προορισμός με αυξανομένη συνεχώς δυναμική. Ταυτόχρονα, διεθνή Μ.Μ.Ε (Βρετανίας, Αμερικής, Ιταλίας κ.λπ.) τα συγκαταλέγουν στους πιο ιδιαίτερους εναλλακτικούς, μυστικούς προορισμούς,  δημιουργώντας όχι μόνο μοναδικές αλλά και ποιοτικές προσδοκίες στους μελλοντικούς επισκέπτες.

Το φυσικό ανάγλυφο του νησιού, η υπάρχουσα Τουριστική υποδομή, οι  δημόσιες υποδομές υποστήριξης τουριστών, δεν παρέχουν τα εχέγγυα για μία άνευ όρων παράδοση στην ραγδαία αυξανομένη τουριστική μαζικοποίηση, χωρίς ταυτόχρονα ποιοτική υποβάθμιση του μοναδικού αυτού προορισμού.

Τα Κουφονήσια σήμερα καλούνται να αποφύγουν την παγίδα που έπεσαν τα προηγούμενα χρόνια πρώην «εναλλακτικοί παράδεισοι», να μην παρασυρθούν από την αυξημένη τουριστική κίνηση εγκαταλείποντας  τον εναλλακτικό χαρακτήρα τους για χάρη μίας mainstream λογικής, που θα φέρει μεν περισσότερους τουρίστες, αλλά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα αυτή ακριβώς τη μοναδικότητά τους. 

Ως εκ τούτου και  για την διασφάλιση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων άμεσα προτείνεται  η  αλλαγή της Υπάρχουσας Διοικητικής δομής που με το αρθ.29 του «Καλλικράτη» πριν επτά (7) χρονιά συνενώθηκαν τα τέσσερα (4) μικρά νησάκια της άγονης γραμμής – Κουφονήσι, Σχοινούσα Ηράκλεια, Δονούσα - με το μεγάλο νησί της Νάξου καταργώντας τις μέχρι τότε Κοινότητες των νησιών αυτών και μεταφέροντας όλες τις βασικές αναπτυξιακές τους αρμοδιότητες στον ισχυρό (για πολλούς τουριστικά ανταγωνιστικό)  νέο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κάτ. παράβαση του άρθ. 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ και της «Διακήρυξη του Αιγαίου» 28/6/08 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). 

Πίνακας 1.  Βασικά Χαρακτηριστικά Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η αποδέσμευση των τεσσάρων (4) αυτών μικρών νησιών της Αγονης Γραμμής  από τον Δήμο Νάξου και η δημιουργία  ενός νέου Δήμου, του Δημου Μικρων Κυκλαδων  είναι επιτακτική ανάγκη. Εδρα προτεινεται αρχικά σε αυτό το νησι που  έχει τους περισσοτέρους μονίμους κάτοικους, τον μεγαλύτερο τουριστικό πληθυσμό και βρίσκεται στο μέσον της απόστασης & από τα τέσσερα νησιά ώστε ex lege άμεσα να τα εξυπηρετεί κα είναι το Κουφονησι. Ετσι θα ασκεί εύρυθμα πλέον των αρμοδιοτήτων του άρθρου 204/ ν. 3852/10 και αρμοδιότητες μητροπολιτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο ανάλυσης SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) επιχειρησιακού στρατηγικού προγράμματος.

Ταυτόχρονα για την τουριστική της -ποιοτική και αειφόρο- ανάπτυξη προτείνεται η διαφύλαξη και ποιοτική αναβάθμιση των μοναδικών χαρακτηριστικών του μικρού νησιού (Φύση - Αρχαιολογική ιστορία – Εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό). Ως δράσεις προώθησης του προορισμού προτείνεται η δημιουργία - προώθηση του «Τουρισμού Εμπειρίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της εστίασης σε ειδικές ομάδες-αγορές (niche markets) όπως π.χ. οι φυσιολάτρες, υποβρύχιες δραστηριότητες – Αρχαιολογικού Τουρισμού –  Πολιτιστικού – Γαστρονομικού κ.λπ.

Επίσης μεγιστοποίηση εφαρμογών e-tourism και των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης  οι δημιουργίες  ποιοτικών ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημόσιων και ιδιωτών τομέων), η εκμετάλλευση αειφόρων fast track δράσεων. Σήμερα ο Τουρισμός εμφανίζεται ως ο βασικότερος  πυλώνας ανάπτυξης του μικρού αυτού νησιού, με μέλλον και θετικές προοπτικές αν όμως γίνει πράξη ότι:  «ουκ εν τω πολλω το ευ.. αλλά εν τω ευ το πολύ» * «το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό».

Δείτε 2 συνοδευτικές μελέτες του κ. Πράσινου στα συνημμένα αρχεία.

*Ο Ανδρέας Πράσινος είναι Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΠΚΥ, Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη.

-MSc  Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση σύμπραξη των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων), Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Πανεπιστήμιου Πειραιώς (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων)

-MSc  Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) «Postgraduate student in Disaster management and crisis strategies» for the sustainable development of local government, 

-Διευθυντής Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιφέρειας Αττικής

-Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Υπάλληλων Περιφερειών Ελλάδος

-π. Προέδρος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ