Δήμος Θεσσαλονίκης: Συμμετοχή σε πρόγραμμα αειφόρου τουρισμού στη Μεσόγειο

17-10-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα για την επιτάχυνση νέων πρωτοβουλιών αειφόρου τουρισμού στη Μεσόγειο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης αναμένεται να ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ από τα οποία, περίπου, 400.000 ευρώ αναφέρονται στις διάφορες δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν από το Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Ο Επικεφαλής Εταίρος της προτεινόμενης πρότασης είναι το CATALAN TOURIST BOARD - Ισπανία ενώ οι προβλεπόμενοι εταίροι του προγράμματος (Project Partners) είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ACCIO (CATALAN COMPETITIVENESS AGENCY) – Ισπανία, η TEL AVIV GLOBAL – Ισραήλ, καθώς και εταίροι από Παλαιστίνη, Ιορδανία Ιταλία και Γαλλία.

Αξιοποιώντας στο έπακρο την εμπειρία των εταίρων του σχεδίου στους τομείς του τουριστικού σχεδιασμού, της επιχειρηματικής καινοτομίας, της ανάπτυξης και της μεταφοράς τεχνολογίας, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την υποστήριξη επιχειρήσεων και άλλων σημαντικών ενδιαφερομένων μερών στη σύλληψη και τη δημιουργία νέων προϊόντων βιώσιμου τουρισμού προσαρμοσμένα στην τοπική πραγματικότητα των μεσογειακών χωρών.

Ως εκ τούτου, το έργο θα επιδιώξει τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου στο σχεδιασμό νέων τουριστικών προϊόντων που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα το πιλοτικό σχέδιο :

-θα στοχεύει σε λιγότερο γνωστές τουριστικές ζώνες,

-θα στοχεύει στην αποσυμφόρηση αστικών και περιαστικών περιοχών,

-θα εισάγει στοιχεία καινοτομίας τόσο στη δομή του προϊόντος όσο και στην εμπορευματοποίησή του και τη βιωσιμότητά του (π.χ. τεχνολογίες διαχείρισης του νερού, ενεργειακή απόδοση, βιώσιμες μεταφορές, κ.λπ.),

-θα χρησιμοποιήσει συμμετοχικές διαδικασίες για την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους κατοίκους της περιοχής,

-θα προωθεί και θα αξιοποιεί την τοπική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά,

-θα εισάγει τη διακρατική αντίληψη των τουριστικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και επιχειρηματιών από διάφορες χώρες,

-θα προωθεί τα διακρατικά τουριστικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών προϊόντων,

-θα κάνει χρήση μεθοδολογιών επιχειρηματικών επιταχυντών για την υποστήριξη εταιρειών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα (σύνδεση ταξιδιωτικών εταιρειών με τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις).

Η πρόταση θα δημιουργήσει μια Μονάδα Υποστήριξης ανά εταίρο, για να συμβουλεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τις εταιρείες στη διαδικασία δημιουργίας των Σχεδίων Τουριστικών Προϊόντων. Τα οικονομικά κίνητρα θα διατεθούν και σε εκείνες τις ομάδες επιχειρήσεων που συνεργάζονται και πληρούν όλα τα κριτήρια που καθορίζει το πιλοτικό πρόγραμμα για την παράδοση νέων προϊόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος ENI CBC MED.

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»