Δήμος Κω: ΦΠΑ και τέλος διαμονής θα κάνουν πανάκριβο το τουριστικό προϊόν

24-08-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την κατάργηση του τέλους διαμονής, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την παράταση των μέτρων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κω, κ. Ευτέρπη Παπαχρήστου, μιλώντας σε συνάντηση των τοπικών φορέων με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η κ. Παπαχρήστου παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση με τα τρία αυτά άμεσα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας:

1ον- Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018.

2ον- Την κατάργηση του τέλους διαμονής που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου και θα αποτελεί μία ακόμα φορολογική επιβάρυνση για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

3ον- Την παράταση πέραν του εξαμήνου των μέτρων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων όσων υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.

Tο τέλος διαμονής στην Κω, όπως είπε, συνιστά μία ακόμα φορολογική επιβάρυνση για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Παρέθεσε μάλιστα και συγκριτικά στοιχεία για το τι ισχύει σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Τόνισε ότι υπάρχει σαφές ζήτημα ανταγωνιστικότητας αφού η επιβολή αυξήσεων στο ΦΠΑ στην Κω, σε συνδυασμό με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης θα καταστήσουν πολύ πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν, "την ώρα που όλοι μας έχουμε αποδυθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού στον τουρισμό μας και να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας, ως τουριστικού προορισμού".

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κ. Παπαχρήστου τόνισε ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που επέβαλλαν την εξαίρεση της, δεν έχουν αμβλυνθεί οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία ενώ δεν έχουν φύγει οι δομές παραμονής και στην ουσία εγκλωβισμού των παράνομων μεταναστών από το νησί.

Ζήτησε από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος ή το αντίστοιχο όφελος στην τοπική οικονομία και στα δημόσια έσοδα από την κατάργηση ή διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη.

Αναφερόμενη στα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει παράταση των μέτρων απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και αναβολής εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων και πέραν του εξαμήνου.

“Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις αλλά υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας για την αποκατάσταση των κτηρίων, πρέπει να εξεταστεί, ανά περίπτωση, η παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ και πέραν του εξαμήνου

Το ίδιο ισχύει και για την εξάμηνη παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων. Επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ή που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς, δεν σημαίνει ότι σε ένα εξάμηνο θα είναι σε θέση να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις” τόνισε η κ. Παπαχρήστου.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια