Γιορτή Αχλαδιού στη Λάρισα

10-08-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Γιορτή Αχλαδιού θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πλατανουλίων της Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνδιοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων «Ο Αγιος Χαράλαμπος».

Η Γιορτή Aχλαδιού θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ημερίδα με θέματα την καλλιέργεια του αχλαδιού, τη δεντροκομία της περιοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης, την ανάδειξη των παραγωγικών και εμπορικών υποκειμένων, την διερεύνηση της σημασίας για ποιοτικό τρόφιμο, τις καταναλωτικές συνήθειες και την προσπάθεια στην εκπόνηση ενός βιώσιμου διατροφικού μοντέλου και την μυθολόγηση του φαγητού. Επίσης θα παρουσιαστούν οι συνταγές και το φαγητό στην πεζογραφία, ο ρόλος του φαγητού στην ιστορία και στα ιστορικά γεγονότα. Επιπλέον, η γιορτή θα περιλαμβάνει χορευτικές, μουσικές θεατρικές, εικαστικές και φωτογραφικές παραγωγές συλλογικοτήτων και πολιτών της περιοχής, τον εκθεσιακό χώρο, τυποποίηση και προβολή προϊόντων, την ανάγκη του design στην προώθηση του ελληνικού αγροτικού προϊόντος και την ελληνική γαστρονομία.

Σε μία αυτοσχέδια υπαίθρια κουζίνα, θα ετοιμάζεται φαγητό για τη γιορτή ενώ χοροί και τραγούδια γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, θα συμβάλλουν ώστε να πραγματοποιηθεί ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι. Στόχος της γιορτής είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί μέσα από πολιτιστικές παρεμβάσεις προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου συμβάλλοντας στην αναγνωσιμότητα (brand name), η σύνδεση των προϊόντων με την διατροφή, η προώθηση της σύνδεσης του τουρισμού με το φαγητό, το ποτό, την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, στόχος είναι μια γιορτή – πολιτιστικό γεγονός με χαρακτηριστικά λόγου και πολιτιστικής δημιουργίας, καλλιεργητικές παρεμβάσεις, αποτίμηση μιας παραγωγικής χρονιάς, διατροφική παρέμβαση, ποιοτικό τρόφιμο, ταξίδι στην ελληνική γαστρονομία, σύνδεση των προϊόντων με την κτηνοτροφική παραγωγή (κρέας, τυριά, γιαούρτι) – γεύσεις της ιδιαιτερότητας του τόπου, αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών του δήμου και αύξηση των ενδοδημοτικών επισκέψεων στα πλαίσια του νέου προγράμματος του δήμου «γνωρίζω τον τόπο μου».

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»