Δήμος Χίου: Αιτήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

27-07-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Χίου διερευνά την άσκηση  ενδίκων μέσων κατά των Εθνικών και Ευρωπαϊκών θεσμών, η πολιτική των οποίων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού έχει επιφέρει μεγάλη κοινωνική και οικονομική ζημία στο νησί, με βάση τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, σχετικά με την τηρούμενη μέχρι σήμερα διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασίσει τη νομική και πολιτική διεκδίκηση των μέτρων που μπορούν πιθανόν να αντισταθμίσουν την ήδη τελεσθείσα ζημία.

Παράλληλα θεωρεί ότι θα πρέπει να  εφαρμοσθεί στα προφυγόπληκτα νησιά, νομοθεσία, όπως ακριβώς ισχύει και στη Θράκη, σχετικά με την απαγόρευση μόνιμης παραμονής και εγκατάστασης προσφύγων - μεταναστών.

Σύμφωνα με το Δήμο, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής στη Χίο πολιτικών, όπως αυτές απορρέουν από την δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, υπάρχει άμεση ανάγκη για τροποποίησή της, ώστε ο εκάστοτε συσσωρευόμενος πληθυσμός στο νησί να μην ξεπερνάει τα όρια που θέτει η αναλογικότητα και η φέρουσα ικανότητα του νησιού. Τα νησιά, ως κλειστά φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά οικοσυστήματα, υφίστανται δραματικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, όπως αυτή βιώνεται από την εφαρμογή αλυσιτελών πολιτικών, με τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων σε ανεπαρκείς θεσμικές, ανθρώπινες και υλικές υποδομές. Κατά τον Δήμο η εξέταση σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου, μετά την ταυτοποίησή των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται στην ενδοχώρα, ή σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε σημεία όπου διατίθεται ο απαραίτητος ζωτικός χώρος για αυτή τη θεμελιώδη κρατική λειτουργία.

διαβάστε ακόμα

Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας