Δύο τουρίστες νεκροί από το σεισμό στην Κω- άντεξαν οι ξενοδοχειακές υποδομές

21-07-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Δύο νεκροί, ένας 27χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος, πάνω από 100 τραυματίες και αρκετές σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ (6,7 κατά τους Αμερικανούς) και των μετασεισμών που χτύπησαν την Κω από την 1.30 το πρωί και μετά.

Οι δύο τουριστες έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση στέγης σε μπαρ στην πόλη της Κω, ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής στο νυχτερινό μαγαζί.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεπερνούν τους 100. Oι περισσότεροι είναι ντόπιοι. Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από αυτούς οι τρεις είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι, μάλιστα ο ένας έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο του πόδια.

Οι ζημιές καταγράφονται κυρίως  σε παλαιά κτίρια στην πόλη της Κω και στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό. Έτσι, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί και συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. Γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση των πλοίων στο λιμάνι στον Κέφαλο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ.Σαντορινιός.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο σημειώνονται καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κυρίας Κωνσταντίνας Σβύνου, δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα στα κτίρια των ξενοδοχείων του νησιού. Σήμερα, πάντως, θα υπάρξει καταγραφή της κατάστασης, ώστε όπου διαπιστωθεί πρόβλημα να γίνει μετεγκατάσταση τουριστών. Αυτή την εποχή, όπως είπε, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κω είναι πανω από 85%.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια. Στην Αλικαρνασσό περίπου 70 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τραυματισμούς που υπήρξαν τη στιγμή που προσπάθησαν να βγουν από κτίρια κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι