Ιαματικός τουρισμός στην Ήπειρο: Μελέτη από την περιφέρεια

19-07-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω καταλόγου για την εκπόνηση μελέτης προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού.

Ως διάρκεια υλοποίησης του έργου προσδιορίζονται οι 7,5 μήνες με έναρξη από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως 60.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ

Ο τουρισμός ευεξίας βασίζεται κυρίως στη χρήση φυσικών πηγών και μικρών οικοσυστημάτων με σκοπό την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων ποιοτικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών τους για την σωματική και ψυχική ανάταση του ανθρώπου. Ο τουρισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει πόλο αύξησης της επισκεψιμότητας ή την παράταση των διαμονών με τελική αύξηση της αξίας του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας αποτελεί η προστιθέμενη αξία από την κρίσιμη μάζα του επαγγελματιών του χώρου της υγείας- ευεξίας που εργάζεται στην περιοχή, ώστε να παράγει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο, να ενσωματώσει νέα προϊόντα στην αγορά και να διεθνοποιήσει το δυναμικό αυτό.

Συστατικά μέρη του προϊόντος του ιαματικού τουρισμού τοποθετούνται και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου. Ειδικότερα αντίστοιχα συγκριτικά πλεονεκτήματα βρίσκονται:

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και ειδικότερα στα Καββάσιλα (λουτρά) και στον Αμάραντο (ατμόλουτρο) του Δήμου Κόνιτσας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ειδικότερα στο Χανόπουλο του Δήμου Άρτας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ειδικότερα στην Πρέβεζα του Δήμου Πρέβεζας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ειδικότερα στη Σαγιάδα (πηλοθεραπεία) του Δήμου Φιλιατών.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Επισκόπησης Επισκεψιμότητας Λουτρικών Μονάδων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για το έτος 2015, η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην επισκεψιμότητα σε εθνικό επίπεδο, ανήλθε μόλις στο 0,55% (4.894 εισιτήρια) , η μέση συμμετοχή της στην περίοδο 2005-2015 (11ετία) ανέρχεται στο 1,52% (28.894 εισιτήρια), ενώ αθροιστικά ανέρχεται στο 1,76% (317.832 εισιτήρια).

Κρίσιμες παράμετροι όπως το επίπεδο ανάπτυξης των υποδομών, η προσβασιμότητα, το καθεστώς διαχείρισης, οι αναγνωρίσεις των πόρων, η απουσία σαφούς επενδυτικού προγράμματος, η αδυναμία λειτουργικής διασύνδεσης τους με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής και κατά συνέπεια η απουσία αποτελεσματικής ένταξης τους στο τουριστικό προϊόν, το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, συντελούν στη μικρή επισκεψιμότητα στους χώρους.

Οι εταιρείες που καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους είναι οι:

1. Ι.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

2. ΕΥΠΟΛΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ι. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ

3. ΕΥΡΩΤΕΚ ΑΕ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ

Οι υποψήφιοι Ανάδοχοι πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους το αργότερο έως τη Δευτέρα 24 Ιουλίου και ώρα 14:00.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»