Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Οι περιφέρειες της Μεσογείου συζητούν για τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό

16-01-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Tην ενίσχυση του βιώσιμου θαλάσσιου τουρισμού είχε ως επίκεντρο η πρώτη συνάντηση του πρότζεκτ INTERREG MED CO-EVOLVE, που διεξήχθη υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις 12-13 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή.

Συνεργάτες που συμμετέχουν στο CO-EVOLVE, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Διαμεσογειακή Επιτροπή CPMR (IMC), συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα για την επίσημη έναρξη του πρότζεκτ.

Το CO-EVOLVE αποτελεί έργο των Μεσογειακών Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας (MED INTERREG) και έχει ως αντικείμενο την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και συν-εξέλιξης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών συστημάτων, εκτιμώντας  τις θετικές συνθήκες ανάπτυξης στη Μεσόγειο, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους-απειλές όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη ανθρώπινη χρήση και η κλιματική αλλαγή. 

Απαραίτητο στοιχείο για την συνεργασία των Μεσογειακών Περιφερειών για την επίτευξη του παραπάνω στόχου αποτελούν οι συνέργειες μεταξύ τους, η ανταλλαγή μεθοδολογίας βασιζόμενης  στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, η ανάπτυξη κοινών εργαλείων λήψης αποφάσεων.  

Για τους σκοπούς αυτούς, το πρότζεκτ συνδυάζει μια ανάλυση απειλών και παράγοντες που ενισχύουν τον βιώσιμο τουρισμό με τοπικές έρευνες σε 7 αντιπροσωπευτικές πιλοτικές περιοχές. Στόχος είναι να αναδείξει μέσω πιλοτικών ενεργειών πόσο είναι εφικτή και αποτελεσματική μια διαδικασία προγραμματισμού βάσει ICZM/MSP.

Στη συνάντηση, οι κ.κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, Κωνσταντίνος Εξακουστός, Χρήστος Μετιος από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκαν στη στρατηγική σημασία των αποτελεσμάτων του CO-EVOLVΕ στη βελτίωση του σχεδιασμού βιώσιμων τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή καθώς και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.

Κατά την πρώτη συνάντηση, οι συνεργάτες συζήτησαν τη γενική οργάνωση του πρότζεκτ καθώς και το περιεχόμενο κάθε πακέτου εργασίας.

Τέσσερα μέλη της IMC συμμετέχουν άμεσα στο πρότζεκτ. Τα 2 συμμετέχουν στο πρότζεκτ ως κανονικοί συνεργάτες (Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Περιφέρεια Emilia-Romagna) και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του πρότζεκτ ενώ τα άλλα 2 μέλη (Περιφέρειες Κρήτης και Veneto) συμμετέχουν ως εταίροι.

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού