Δήμαρχος Κω: H Kως ανέκαμψε τουριστικά με τις δικές της δυνάμεις

13-01-17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Κω, οι φορείς του τουρισμού και η Περιφέρεια, μόνοι τους και χωρίς να υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία, υλοποίησαν ένα εκτεταμένο και στοχευμένο πρόγραμμα προβολής και αποκατάστασης της τουριστικής φήμης του νησιού, που είχε πληγεί από το μεταναστευτικό.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στο νησί προσθέτοντας ότι η Κως κατάφερε με τις δικές της δυνάμεις να αποκαταστήσει την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού. 

Παράλληλα, τόνισε ότι "o Δήμος Κω μαζί με τους φορείς, ιδιώτες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Τομέα του Τουρισμού δημιουργεί ένα νέο Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακό εργαλείο μακριά από κρατικοδίαιτες αντιλήψεις και πρακτικές".

Επίσης, στις αρχές Μαΐου ο Δήμος Κω και ο Δήμος Αλικαρνασσού στα απέναντι παράλια, υπογράφουν συμφωνία ανακήρυξης των δύο δήμων ως τουριστικής ζώνης, που συνδέεται με μια σειρά άλλων συμφωνιών επιχειρηματικής και τουριστικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι "h Κως είναι τουριστικός προορισμός, έδειξε όμως και το ανθρώπινο πρόσωπο και την αλληλεγγύη της. Δεν αποδέχεται όμως μεθοδεύσεις και αυταρχισμούς, που θέτουν σε αμφισβήτηση την τουριστική της ταυτότητα. Η καθολική απαίτηση των πολιτών του νησιού, που έχει μετατραπεί σε κυρίαρχο για εμάς στόχο, είναι να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot. Και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω".

Σε σχέση με το προσφυγικό συμπλήρωσε τα εξής:  "Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, εχθρικά και εκδικητικά απέναντι στην Κω. Αρνήθηκε να δει και να συζητήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Κω και περιελάμβαναν τη δημιουργία δομής στην οποία θα γινόταν η πρώτη καταγραφή με 48ωρη παραμονή και στη συνέχεια ο διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Για τους πρώτους θα έπρεπε να υπάρχει η παροχή ασύλου, προστασία και δυνατότητα μετεγκατάστασης ενώ οι δεύτεροι θα έπρεπε να κρατούνται και στη συνέχεια να επαναπροωθούνται. Η κυβέρνηση επέβαλλε με τη βία τη δημιουργία του hot spot, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε μία αποθήκη ψυχών, όπως είχαμε προειδοποιήσει αλλά και προβλέψει από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι μεθοδεύουν τη δημιουργία δεύτερου hot spot αλλά και κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου αφού παραμένουν σε ισχύ:

α) Το ΦΕΚ για κέντρο υποδοχής στην περιοχή Λινοπότι

β) Η παραχώρηση ακινήτου του ΒΑΚΟΥΦ για τον ίδιο σκοπό.

Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να μετατρέπεται ένα νησί όπως η Κως σε αποθήκη ανθρώπων αφού όσοι έρχονται εγκλωβίζονται πλέον εδώ.

Επισημαίνω ότι όσοι έρχονται τους τελευταίος μήνες, προέρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τις χώρες της Β.Αφρικής, δεν έχουν ούτε την ιδιότητα ούτε το προφίλ του πρόσφυγα.

Εμείς ζητάμε να ανακληθεί το ΦΕΚ για το Λινοπότι, να αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων, να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις των παράνομων μεταναστών".

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι "η τοπική οικονομία και ο τουρισμός μας χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας. Η πρόσκαιρη και με ημερομηνία λήξης απόφαση για την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν λύνει το πρόβλημα. Στο τουριστικό πακέτο έχουν επιβληθεί επιβαρύνσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης που θα ισχύσει το 2018.

Οι συντελεστές φόρου για την επιχειρηματικότητα είναι ιδιαίτερα υψηλοί και η υπέρμετρη αυτή φορολογική επιβάρυνση δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στο τουριστικό μας προϊόν. Οι επιχειρήσεις του νησιού αλλά και όλοι οι πολίτες ζητούν δεσμεύσεις για μια στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί".

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023