Η θέση της Κρήτης στην τουριστική αγορά της Ρωσίας

29-09-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η πλειοψηφία των τουριστών από τη Ρωσία στην Ελλάδα και φέτος, επέλεξε πρώτα την Κρήτη, με δεύτερη τη Ρόδο, ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και  η Χαλκιδική. Η Κρήτη  για τους Ρώσους τουρίστες  αποτελεί την πρώτη τους τουριστική επιλογή, καθώς το νησί μας είναι ένας προικισμένος τόπος, ένας ασφαλής και ποιοτικός τουριστικός προορισμός, που προσφέρεται για διακοπές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Κρήτη είναι 28%. Ας δούμε για παράδειγμα, τη στατιστική αεροπορικής κίνησης από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου:

ΚΡΑΤΙΚΟΣ  ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ  ΝΙKΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

01-01-16  ΕΩΣ  15-09-16:  263321 επισκέπτες

01-01-15  ΕΩΣ  15-09-15:  204265 επισκέπτες

Η καλύτερη χρονιά θεωρείται το 2013, οπότε οι Ρώσοι τουρίστες ξεπέρασαν τους 470.000!

Η αγορά της Ρωσίας, αν και παλιότερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο της τουριστικής οικονομίας μας, έκτοτε δεν απέδωσε ξανά τα αντίστοιχα. Αν οι αυξημένες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή της σεζόν, είχαν υποστηριχθεί επαρκώς από τις κρατικές υπηρεσίες, θα είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από το 28% στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Κρήτη.

Η Ρωσία σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πλέον μια πολύ δυναμική και διαρκώς ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη, που η Ελλάδα και φυσικά η Κρήτη, καλείται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση στον τουριστικό κλάδο.

Η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης με έμφαση στη Ρωσία, αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης. Όλοι οι επισκέπτες της Κρήτης και ιδιαίτερα οι Ρώσοι, αναγνωρίζουν και αξιολογούν θετικά όλα της τα χαρακτηριστικά και βιώνουν τη μοναδική κρητική φιλοξενία με αποτέλεσμα να γίνονται οι ίδιοι καλοί πρεσβευτές του νησιού μας στο εξωτερικό.

Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε πραγματοποιήσει ποικίλες δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ. Έχουμε προσκαλέσει και φιλοξενησει σημαντικούς tour operators και δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ρωσίας και είμαστε σε στενή επάφή για από κοινού δράσεις με τον ΕΟΤ Μόσχας.

Έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Τουρισμού με στόχο τον συντονισμό των επόμενων δράσεων, ώστε να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις προβολής και στρατηγικών συνεργασιών υπουργείου, ΕΟΤ, Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός είναι να διερευνηθούν οι  περεταίρω δυνατότητες που υπάρχουν στην προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού όπως για θρησκευτικό τουρισμό, με περιήγηση στην Κρήτη της Ορθοδοξίας αλλά και για άλλες μορφές όπως συνεδριακός, πολιτιστικός, οικολογικός, γαστρονομικός κλπ που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο και θα δημιουργήσουν νέα τουριστικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στην τουριστική ζήτηση και επηρεάζονται λιγότερο από τις διεθνείς συγκυρίες.

Έχουμε ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Τουρισμού συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου και των απαραίτητων  έργων τουριστικής υποδομής και πιέζουμε συνεχώς και αδιαλείπτως, προς την κατεύθυνση αυτή. Η συνταγή της επιτυχίας έγκειται στη συνεργασία και συμμετοχή όλων, κεντρικού κράτους, αυτοδιοίκησης και φυσικά των φορέων του τουρισμού και του πολιτισμού και στόχος μας παραμένει η ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας με την Ρωσία και η ισχυροποίηση της θέσης της Κρήτης στην τουριστική αγορά της μεγάλης αυτής χώρας.  

*Από την ομιλία του Κυριάκου Κώτσογλου, Εντεταλμένου Συμβούλου  Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης-Συνεργάτη σε θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ελληνο-Ρωσικό Συνέδριο και Forum, με αντικείμενο τις τουριστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και τη θέση της Κρήτης στη Ρωσική αγορά, που διοργανώσαν ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και του ΕΟΤ.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»