Προγραμματική σύμβαση για την επαναλειτουργία του Χ.Κ. Σελίου

26-09-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης συμφώνησαν να υπογράψουν ο Δήμος Βέροιας και το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας.

Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας (εναέρια καρέκλα μήκους 750μ) που έφτανε σε υψόμετρο 1.600 μ. ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500 μ. φτάνοντας σε υψόμετρο 1730 μ.

Το συγκεκριμένο έργο συνέβαλε ουσιαστικά και πολυδιάστατα μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο πλέον δεν λειτουργεί, αφού στερείται της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας εξαιτίας της μη ύπαρξης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Χιονοδρομικού Κέντρου. Η Α.Ε.Π.Ο. αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

Η απόκτηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) προϋποθέτει τη σύνταξη από τον ενδιαφερόμενο φορέα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το ΝΠΔΔ «Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου» αδυνατεί αντικειμενικά να προβεί στη σύνταξη της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν διαθέτει το απαιτούμενο στελεχιακό υπαλληλικό δυναμικό.

Επίσης αδυνατεί να προβεί στην ανάθεση της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφού στερείται στελεχωμένων υπηρεσιών τεχνικής υπηρεσίας για την προετοιμασία και τη διενέργεια του διαγωνισμού καθώς και για τον έλεγχο και τη παραλαβή των παραδοτέων. Συγκεκριμένα, δεν διαθέτει επαρκή τεχνική στελέχωση για την προετοιμασία, τη διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και τη διοίκηση μελέτης ή έργου, κυρίως δε για τον καθορισμό των γενικών και των τεχνικών όρων με τους οποίους θα εκτελεσθεί η σύμβαση, τη διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης έργου, μελέτης ή υπηρεσίας, την εποπτεία της διοίκησης ή και τη διοίκηση των συμβάσεων, την έγκριση των μελετών και την παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης.

Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης των δύο φορέων θα αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το ζήτημα της αδειοδότησης της λειτουργίας του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και θα επιφέρει αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βέροιας καθώς και δυνατότητες για την άθληση των νέων της περιοχής.

Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει αναλυτικά την απαρίθμηση των απαιτούμενων έργων και δράσεων, την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υλοποίησης αυτών, καθώς και την συνεισφορά του κάθε φορέα για την υλοποίησή τους. Αναλυτικότερα, ορίζονται απαραίτητα: το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενο των μελετών, των έργων, των προγραμμάτων ή των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης. Επίσης ορίζεται το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της και οι αρμοδιότητές

του, καθώς και ρήτρες σε βάρος του συμβαλλομένου που παραβαίνει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός