Κέντρο πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων το Ξενία Σπάρτης

23-09-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Σπάρτης αποφάσισε την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για την ωρίμανση της δημοπράτησης του έργου βιοκλιματικής αναβάθμισης του Ξενία Σπάρτης και τη μετατροπή του σε κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 184.500 ευρώ. Συμβαλλόμενοι στο έργο είναι ο Δήμος Σπάρτης, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Ξενία Σπάρτης βρίσκεται ανατολικά από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Χ. Μπογάτσο και κτίστηκε από τον ΕΟΤ το διάστημα μεταξύ των ετών 1959 και 1960.

Το 2011 εκδόθηκε απόφαση χαρακτηρισμού του ως μνημείου διότι το κέλυφος του αποτελεί δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα που χαρακτηρίζει τη πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας. Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης  είναι η έρευνα, η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου και ο εντοπισμός και η ωρίμανση των απαραίτητων ενεργειών για τις παρεμβάσεις στο κτίριο που οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση αυτού με την προσέγγιση του ολοκληρωμένου βιοκλιματικού σχεδιασμού και στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση του σχεδιασμού που αφορά σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι στόχοι αυτοί οδηγούν στην αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίησή του ως νέο κτίριο πρότυπο με χρήση κέντρου πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων.

διαβάστε ακόμα

Νέες Σ.Σ.Ε. στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων
Indie Playground Festival vol.2 | 1 & 2 Ιουνίου | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
Η συμβολή του ΞΕΕ στην τουριστική ανάδειξη του Έβρου
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ
Ταξίδι γνωριμίας με τη Ρόδο από αποστολή της Jet2Holidays
Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.