Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον πολιτιστικό τουρισμό

22-09-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας αποδέχθηκε την εκχώρηση αρμοδιότητας υλοποίησης των δράσεων του Ευρωπαϊκού έργου «Πολιτισμός και Κληρονομιά για Υπεύθυνες, Καινοτόμες και Βιώσιμες Τουριστικές Δράσεις» με ακρωνύμιο “CHRISTA”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG EUROPE».

Το CHRISTA ήταν μια πρωτοβουλία του Δικτύου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Τουρισμού European Cultural Tourism Network (ECTN) με έδρα το Βέλγιο. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν διάφοροι φορείς από όλη την Ευρώπη, Οργανισμοί τουριστικής προβολής, Δήμοι, Περιφέρειας κτλ ενώ συμμετέχει και η ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά δέκα εταίρους, από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και αποτελείται από τους εξής:

-European Cultural Tourism Network (ECTN) (Βέλγιο)

-Veneto Region (Ιταλία)

-Region of Central Macedonia (Ελλάδα)

-Region Västra Götaland (Σουηδία)

-County Council of Granada (Ισπανία)

-Vidzeme Tourism Association (Λετονία)

-Pafos Regional Board of Tourism (Κύπρος)

-Sibiu County Tourism Association (Ρουμανία)

-Burgas Municipality (Βουλγαρία)

-Intermunicipal Community of Ave (Πορτογαλία)

O προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 1.771.775 ευρώ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe κατά 85% και από Εθνικούς πόρους κατά 15%.

Οι κοινές προκλήσεις που έχουν από κοινού να αντιμετωπιστούν στο έργο CHRISTA είναι:

-Στοιχεία Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πολύτιμοι θησαυροί, που μερικές φορές βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται σωστή συντήρηση, διατήρηση ή / και αποκατάσταση

-Αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της βιώσιμης και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης, δηλαδή του πολιτιστικού τουρισμού, του τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς και του οικοτουρισμού

-Η τουριστική δυναμική των εν λόγω στοιχείων μπορεί να διευκολύνει τις προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης, εφόσον πραγματοποιούνται με ένα βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο

-Η Καινοτομία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των πολιτικών πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για τη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού.

Μέσα από την εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου και προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διδάγματα από τη συνεργασία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τα ισχύοντα μέτρα της Θεματικής Προτεραιότητας 6, η οποία σχετίζεται με την "προστασία του περιβάλλοντος και την αποτελεσματική χρήση των πόρων». Η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή με επιρροές από Πόντιους, Οθωμανούς, Εβραίους και Αρμένιους. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, προϋπολογισμός ύψους 30 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ειδικά για επεμβάσεις σε πολιτιστικά μνημεία, δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, έργα που διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών και την προώθηση θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν κυρίως για την προστασία των φυσικών πόρων. Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν να κάνουν με το δημιουργία νέων μέτρων (χωρίς να αλλάζει το υψηλό ποσοστό της κατανομής του προϋπολογισμού στο πλαίσιο αυτού του θεματικού στόχου). Τα μέτρα θα επικεντρωθούν σε άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μουσική, χορός, μύθους, τοπική κουζίνα, και ψηφιοποίηση των αρχείων) και στο πώς μπορεί αυτή η περιφερειακή ταυτότητα να διατηρηθεί και να προωθηθεί. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει η ανάγκη να επεκταθεί η χρήση των νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εργαλείων και για τα πολιτιστικά μνημεία και όχι μόνο για την προστασία των φυσικών πόρων. Τέλος, οι υπηρεσίες διερμηνείας θα είναι προτεραιότητα, έτσι ώστε να προωθήσουν την τοπική ταυτότητα, όχι μόνο στους επισκέπτες και τους τουρίστες, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο