Πάτμος: Αναβίωση του εθίμου Συνοδεία της εικόνας της Παναγίας με ψαροκάϊκα

06-08-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Αναβίωση του εθίμου «Συνοδεία της εικόνας της Παναγίας του Γερανού στην Πάτμο στις 15 Αυγούστου με τα ψαροκάϊκα» χρονολογείται από το 1880 με βάση τις  πληροφορίες  που βρέθηκαν στην Δισυπόστατη Εκκλησία Παναγίας του Γερανού και Αγίας Ιουλιανής.

Οι αλιείς της περιοχής του Κονσολάτου Σκάλας Πάτμου φρόντιζαν με τον τρόπο τους τα καθίσματα  και είχαν από τότε την επιμέλεια της ετοιμασίας της εορτής  σε συνεργασία με την  Επιτροπή Αναστύλωσης και Συντήρησης του Ιερού Ναού. Λόγω έλλειψης δρόμου η χρήση του σκάφους ήταν η μοναδική λύση για πρόσβαση στην περιοχή.

Σήμερα υπάρχει δρόμος και αυτή η συνήθεια έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά τροχοφόρα και όχι πολλά ιστιοφόρα στην περιοχή.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Επιτηδευματιών Πάτμου  «Η Ανάπτυξη» αυτή την εκδήλωση που έχει πολύπλευρα οφέλη.

Η διατήρηση της τέχνης των Καραβομαραγκών , η εξάσκηση της ναυτικής τέχνης ,η Αργία  στην ημέρα της Παναγίας, το Πατμιακό  καφέδισμα στο πέρας του Εσπερινού , το απίθανο ηλιοβασίλεμα και η συνέχεια των παραδοσιακών εθίμων είναι τα στοιχεία  που δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αναβίωση του εθίμου.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών έχει θέσει την εκδήλωση υπό την Αιγίδα του και με αυτό τον τρόπο καλεί τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Στις 15 Αυγούστου και ώρα 16:00 θα ξεκινήσει η συνοδεία της εικόνας από την περιοχή « Κονσολάτο» του Λιμένα Σκάλας Πάτμου με τα καΐκια. Προορισμός είναι  ο όρμος της Παναγίας του Γερανού. Ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας  θα τελεσθεί στις 19:00.  Η  ευχή των σταφυλιών είναι στο πέρας του Εσπερινού και ακολουθεί το κέρασμα παραδοσιακών προϊόντων. Η επιστροφή θα γίνει στις 22:00.

διαβάστε ακόμα

Τουρισμός | Οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν την είσπραξη του Τέλους για την κλιματική κρίση
Συνέδριο στη Ρόδο | «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»
Τουριστικοί πράκτορες από την Ολλανδία και το Βέλγιο σε ταξίδι εξοικείωσης στην Αρκαδία
Τουρισμός | Η Αθήνα στις φθηνότερες πόλεις για τα city breaks των Βρετανών - Τι δείχνει η έρευνα του Post Office Travel Money
LE MONDE diplomatique: «Η υπόθεση Μπελέρη» και η τουριστική ανάπτυξη στην αλβανική ριβιέρα
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης «Pablo Picasso
12 δημοσιογράφοι και travel bloggers από την Ολλανδία στην Κρήτη
Σκιάθος | Τουριστική προβολή στο εξωτερικό μέσω πρέσβεων
Τουρισμός: Σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα το 2028 - Οι κίνδυνοι από τον υπερτουρισμό
"Έκρηξη" νέων ξενοδοχείων στην Ισπανία – Θα ανοίγει ένα κάθε 4 ημέρες μέχρι το 2025