Εγκρίθηκε το σχέδιο Καμίνη για "λίφτινγκ" στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας

01-07-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Καθοριστική για την αλλαγή της εικόνας στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας αποτελεί, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του σχεδίου αποκατάστασης που έχει καταρτίσει ο δήμος Αθηναίων για την περιοχή.

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι παρουσιάστηκε, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη.

Αφορά την αποκατάσταση του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της πόλης και θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά σε μια έκταση 110 στρεμμάτων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς. Η παρέμβαση, δεν περιορίζεται σε τεχνικές και αισθητικές επεμβάσεις αλλά περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων, με αιχμή την τήρηση των κανόνων χρήσης του δημόσιου χώρου, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τον ορισμό  ωραρίων τροφοδοσίας καθώς και τον εν γένει περιορισμό της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πεζοδρόμων, την ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα και επισκευή πεζοδρομίων, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ενίσχυση φύτευσης και οδοφωτισμού, ανανέωση αστικού εξοπλισμού, χωροθέτηση στάθμευσης ποδηλάτων και εικαστικές παρεμβάσεις.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ενώπιον του συμβουλίου, «πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, μετά από συστηματική διαβούλευση με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και  φορείς, σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και όπου μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικές παρεμβάσεις». Σκοπός του δήμου Αθηναίων τόνισε κ. Καμίνης είναι η αποκατάσταση να επεκταθεί και στο υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, όπως η Πλάκα και το Θησείο.

«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα», σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε από ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσουμε την ισορροπία μεταξύ της ιστορικότητας και της ισορροπημένης βιώσιμης ανάπτυξης».

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός