Ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας Κρήτης- Τουρκίας

08-06-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Εκτός από τον κοινό, μεσογειακό τρόπο ζωής, Έλληνες και και Τούρκοι συνδέονται με ισχυρούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς. Ιδιαίτερα στην Κρήτη αυτό το επιβεβαιώνουν, μεταξύ άλλων, μαρτυρίες πολιτιστικής κληρονομιάς από Κρητικούς πρόσφυγες στη Μικρά Ασία -πολλοί Τουρκοκρητικοί έπαιζαν λύρα, βιολί και τα λοιπά κρητικά μουσικά όργανα, συνέθεταν μαντινάδες και ρίμες, χόρευαν κρητικούς χορούς κ.λ.π., με τον ίδιο τρόπο που θέριζαν, όργωναν, άρμεγαν κ.λ.π  οι κρητικοί γείτονες ή συγχωριανοί τους-. Το μαρτυρούν επίσης, η πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων Ελληνικής και Ρωμαϊκής προέλευσης, τα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, οι κοινές λέξεις, οι παροιμίες και τα τραγούδια. Πρόσφατα, το παλαιότερο ναυάγιο που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Τουρκία, ανακαλύφθηκε στον κόλπο της Μαρμαρίδας και φέρεται να είναι 4.000 ετών και να σχετίζεται με τον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη, όπως αναφέρουν οι τούρκοι αρχαιολόγοι.

Σήμερα, η τουρκική αγορά βρίσκεται στη θέση 3 ή 4, πίσω από τις παραδοσιακές μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με ένα εκατομμύριο αφίξεις το 2015. Η αύξηση των αφίξεων κινείται στα πλαίσια του 15-20% σε ετήσια βάση και πολλοί προβλέπουν πραγματική «έκρηξη» επισκεπτών από την πολλά υποσχόμενη αγορά της χώρας, καθώς τη βλέπουν να αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. 

Το προφίλ του Τούρκου επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα είναι από τη μια, εκείνου που έρχεται στο Αιγαίο με τα σκάφη του, μόνο το καλοκαίρι και από την άλλη, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα, από την ολοένα ανερχόμενη μεσαία τάξη που φτάνει αεροπορικώς, με τουριστικά λεωφορεία ή με τα ΙΧ τους. 

Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά περισσότερα, τα διαθέτει η Κρήτη, το νησί των 4 εποχών. 

Η ανάδειξη της Κρήτης, σε ιδανικό τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες  και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει απευθυνθεί στα προξενεία και την πρεσβεία της χώρας  για τον συντονισμό δράσεων προβολής και στρατηγικών συνεργασιών καθώς και  για τη διερεύνηση  περεταίρω δυνατότητων στην προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Μιχάλης Βαμιεδάκης, παρουσίασε την Κρήτη ως ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, σε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ Τουρκίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. 

Η δράση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης προσέγγισης της αγοράς της Κωνσταντινούπολης, με συμμετοχές των μεγαλύτερων Τ.Ο΄ς της Τουρκίας και δημοσιογράφων κορυφαίων ΜΜΕ της χώρας. Κυρίαρχος στόχος όλων, η περεταίρω ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας Κρήτης- Τουρκίας.

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά