Αντ. Μπούζα: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για να τιθασευθεί η παραξενοδοχία

07-06-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αποτρέπει περιστατικά εκμίσθωσης κατοικιών αλλοδαπών στην Ελλάδα, με εβδομαδιαίες εναλλαγές ενοικιαστών και με πληρωμή απευθείας στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνεται η μισθωτική συμφωνία στο taxisnet, σε βάρος των τουριστικών καταλυμάτων που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Πολιτεία, ζητά η Εντεταλμένη Σύμβουλος  Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Αντωνία Μπούζα.

Η κ. Μπούζα, σε παρέμβασή της προς τον γγ Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Τζιάλλα, αναφέρει ότι εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ή είναι ανεπαρκείς ή δεν έχουν τη δυνατότητα να τιθασεύσουν την έξαρση της φοροδιαφυγής από την ενοικίαση των σπιτιών, επιβάλλεται να εξευρεθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των καταλυμάτων που λειτουργούν νόμιμα και αποδίδουν φόρους.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της κ. Μπούζα…

«Κ. Γενικέ, γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την καλύτερη εικόνα της Τουριστικής Ελλάδας, εν μέσω δυσχερειών και υστερήσεων που αφορούν κυρίως τον ελεγκτικό τομέα του αντικειμένου σας, σας αποστέλλω αυτήν την επιστολή-παρέμβαση, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα της παραξενοδοχίας. Πρόκειται για παθογενή κατάσταση που συνεχίζει απτόητη να πλήττει τον τουρισμό μας και να δημιουργεί συνθήκες αδικίας στους συνεπείς Έλληνες φορολογούμενους που μέσα στη σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης, καλούνται να αποδώσουν αυξημένο ΦΠΑ, να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, να πληρώσουν επιβαρυμένη φορολογία για τα εισοδήματά τους, κάτι που ίσως δεν καταφέρουν να κάνουν επιτυχώς, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τους ιδίους, τις ιδιοκτησίες τους, όσο και για τη χειμαζόμενη οικονομία μας.

Στον τουρισμό προσβλέπουμε όλοι για να υπάρξει μία έστω και αναιμική νότα αισιοδοξίας για το αύριο.

Απαιτείται όμως να γίνει ορατή η προστασία των νομίμως λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων, κυρίων και μη καθώς και η ενημέρωση για τις αλλαγές στη νομοθεσία εκμισθώσεων ακινήτων, όπου επιτρέπεται πλέον η εκμίσθωση και ιδιωτικών κατοικιών για χρήση από επισκέπτες της χώρας μας.   

 Έτσι με την αλλαγή του άρθρ.7 του Ν.2160/93 και την ισχύ της  παραγρ. 4, της υποπαραγράφου Α.3, Άρθρου 2 του Νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ 94Α/2015, σελ. 935), διαφοροποιήθηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις αστικές και τουριστικές μισθώσεις, με ισχύ από 01/11/2015.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον δυνατή η εκμίσθωση οποιουδήποτε είδους κατοικίας ή διαμερίσματος  σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα προς οποιονδήποτε τρίτο, Έλληνα ή αλλοδαπό, ως προσωρινή διαμονή του ή για παραθεριστικούς σκοπούς, χωρίς την υποχρέωση εφοδιασμού με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, που απαιτείται στην περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων  όπως αυτά ορίζονται, δηλ. οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Επειδή η ως άνω τροποποίηση δημιουργεί ανισότητες στη φορολογία και στις οικονομικές υποχρεώσεις προς το Κράτος των νομίμως λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων, επιβάλλεται να δώσετε επιπλέον έμφαση στην αναπτυσσόμενη πρακτική της εκμίσθωσης κατοικιών αλλοδαπών στην πατρίδα μας, με εβδομαδιαίες εναλλαγές ενοικιαστών και με πληρωμή απ΄ ευθείας στο εξωτερικό, χωρίς να τηρείται η υποχρέωση να δηλώνεται η μισθωτική συμφωνία στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης της ΓΓΠΣ (taxisnet) όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη περίπτωση μίσθωσης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, με τα πλήρη στοιχεία και το ΑΦΜ του μισθωτή. Μάλιστα με αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ειδικές ιστοσελίδες στις χώρες τους βρίσκουν την τουριστική τους πελατεία, εν αγνοία των Ελληνικών αρχών.

Συνήθως οι αφικνούμενοι αλλοδαποί, πληρώνουν και για ΙΧΕ αυτοκίνητο και με αυτόν τον τρόπο στερούν έσοδα από τη Χώρα μας, πλήττοντας βάναυσα τους συνεπείς φορολογούμενους που γογγύζουν για την επιβίωση. Στα αεροδρόμια της Χώρας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών παραλαμβάνεται για τέτοιου είδους μισθώσεις. Η εβδομαδιαία εναλλαγή είναι εμφανής αυτήν την περίοδο στην Ελληνική περιφέρεια, διότι δεν υπάρχει ακόμη το pic up της τουριστικής περιόδου και  τα παράπονα και η δυσανασχέτηση των Ελλήνων φορολογουμένων είναι μεγάλη.

Επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ή ανεπαρκείς είναι ή δεν έχουν τη δυνατότητα να τιθασεύσουν αυτήν την έξαρση της φοροδιαφυγής, επιβάλλεται να εξευρεθεί  το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία όσων λειτουργούν νόμιμα και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Πολιτεία.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο