Οι 16 γιορτές και εκδηλώσεις στην Αρκαδία για την εφετινή σεζόν

06-05-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Με στόχο την συνδυαστική προβολή και προώθηση του προορισμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει εξειδικευμένες εκδηλώσεις που προβάλλουν την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας ως προορισμό, αλλά και ειδικότερα αναδεικνύουν τα προϊόντα της και τον πολιτισμό της.

Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηρίξει 16 εκδηλώσεις και γιορτές με πεδίο εφαρμογής σε επιλεγμένες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας όπως  το Λεωνίδιο, την Καστάνιστα, τη Κανδήλα, το Ζευγολατιό, τον Τυρό, τα Λαγκάδια, την Ασέα, τη Μεγαλόπολη κ.ά.

Οι εκδηλώσεις και γιορτές έχουν ως εξής:

Γιορτή της μελιτζάνας στο Λεωνίδιο

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται στο Λεωνίδιο η "γιορτή της μελιτζάνας". Στην όμορφη Πλάκα γίνονται οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τσακώνικα τραγούδια και χορούς από τοπικά συγκροτήματα, οι οποίες συνοδεύονται από τον καθιερωμένο διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής. Ο διαγωνισμός της μελιτζάνας δίνει την ευκαιρία σε όλους όσους παρευρίσκονται εκείνη τη μέρα στο Λεωνίδιο να απολαύσουν ένα γευστικότατο πιάτο μελιτζάνας φτιαγμένο από τις γυναίκες της περιοχής, ενώ ακολουθεί και η βράβευση του καλύτερου πιάτου από επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς. Η βραβευμένη ως ΠΟΠ προϊόν τσακώνικη μελιτζάνα, χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, με ευρέως φημισμένο το γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.

Για το 2016, η γιορτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Γιορτή Ντομάτας στη Κανδήλα

Για 6η συνεχή χρονιά προγραμματίζεται το Σεπτέμβριο, η διοργάνωση της Γιορτής Ντομάτας στη Κανδήλα που διοργανώνουν οι ντοματοπαραγωγοί της περιοχής, μετά από 5 χρόνια συνεχούς επιτυχίας. Το χωριό φημίζεται για την εξαιρετικής ποιότητας ντομάτα που παράγει και εξάγει, καλλιεργώντας ετησίως 300 στρέμματα βιολογικής παραγωγής ντομάτας.

Γιορτή του Κρασιού στο Ζευγολατιό

Ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοδένδρων Ζευγολατιού, διοργανώνει τη Γιορτή Κρασιού κατά τα τέλη Αυγούστου κάθε έτους. Η εκδήλωση έχει στόχο την προβολή και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης της περιοχής της Αρκαδίας και ιδιαίτερα την προβολή και ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας κρασιού μοσχοφίλερο, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού της Μαντινείας και τις αναφορές που γίνονται, από εκθέσεις και παρουσιάσεις και αφορά την Αμπελοκαλλιέργεια στο οροπέδιο της Μαντινείας.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση με εμφιαλωμένα κρασιά από όλους σχεδόν τους Αμπελοκαλλιεργητές της Μαντινείας, καθώς επίσης με μουσικές εκδηλώσεις και τοπικά εδέσματα.Η εκδήλωση στέφεται κάθε φορά με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 3.500 με 4.000 επισκεπτών.

Γιορτή του Ψαρά, της Θάλασσας και των Ναυτικών στον Τυρό

Κάθε τέλος Αυγούστου στον Τυρό γίνεται η γιορτή των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν - εργάζονται και έδωσαν την ζωή τους ασκώντας το ναυτικό επάγγελμα. Ο Τυρός διατηρεί αδιάλειπτα μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων. Η εκδήλωση σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία και διοργανώνεται από τον σύλλογο αλιέων Τυροσαπουνακαίϊκων. Στην εκδήλωση τιμώνται για την προσφορά τους στον τόπο, αρκετοί αλιείς και ναυτικοί, ενώ πραγματοποιούνται διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις με προβολή σλάιντς και φωτογραφιών από τα παλιά, χορευτικές επιδείξεις και διάθεση τοπικών εδεσμάτων.

Γιορτή  Μελιού στα Πέρα Μέλανα Κυνουρίας

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πέρα Μελάνων "η Τσακωνιά" διοργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου τη γιορτή μελιού στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής απλόχερα παρέχουν το μέλι τους για να παραχθούν οι μελένιες λιχουδιές που προσφέρονται στους επισκέπτες, ενώ τη βραδιά συνοδεύει ζωντανή μουσική. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να μάθουν όλοι τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ασέας – Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

Κάθε έτος στην Ασέα πραγματοποιείται το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ασέας» (στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή Νίκου Γκάτσου), με εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και θεατρικών δρώμενων, στην αυλή του γραφικού Δημοτικού σχολείου του χωριού. Μόνιμη ενότητα του φεστιβάλ αποτελεί το αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Γκάτσου, ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό.  Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο των εν Αθήναις Ασεατών και τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Ασέας.

Έτσι, και φέτος, το διάστημα 6-12 Αυγούστου πρόκειται να τιμηθεί ο Ασεάτης ποιητής Νίκος Γκάτσος. Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από θεατρική παράσταση, βραδιά ποίησης με μουσική, τραγούδι και έκθεση ζωγραφικής, καθώς και προβολή ταινιών και φωτογραφικού υλικού μετά μουσικής. Τέλος, από το φεστιβάλ δε θα λείπει και τοπική γιορτή για τη νεολαία του χωριού.

Δρώμενα στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης

Τρία χιλιόμετρα έξω από τη σημερινή Μεγαλόπολη, κοντά στο δρόμο που οδηγεί από τη Μεγαλόπολη στην Καρύταινα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μεγάλης Πόλεως, μίας από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, που όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει πλέον των δύο αιώνων. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει λείψανα της αρχαίας Αγοράς, το Θερσίλειο Βουλευτήριο στη βόρεια πλευρά, με χωρητικότητα περίπου 16.000 ατόμων, καθώς και το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο της Αρχαίας Ελλάδας, που βρισκόταν απέναντι από την αγορά και συνδεόταν μαζί της με γέφυρα. Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης είναι ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την UNESCO. Σκοπός είναι να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες αναστηλωτικές εργασίες, που θα αναδείξουν περεταίρω τη σπουδαιότητα του αρχαίου αυτού μνημείου.

Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, το οποίο ήταν κλειστό τα τελευταία είκοσι χρόνια λόγω εργασιών συντήρησης, άνοιξε πέρσι τις πύλες του, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας αρχαιοτήτων, φιλοξένησε μουσική παράσταση με στόχο τη σηματοδότηση μια νέας εποχής για το σπουδαίο αυτό μνημείο. Φέτος, σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, στο αρχαίο θέατρο πρόκειται να φιλοξενηθεί θεατρική παράσταση.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια

Η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στην Γορτυνία, με πανελλαδική εμβέλεια, αναμφισβήτητα, είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια. Ο Διαγωνισμός, που είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Ιουλίου στα Λαγκάδια, κοντά στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1973, με εμπνευστή τον αείμνηστο Λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα- Στρατολάτη. Στόχος ήταν να τιμηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράλληλα να ενισχυθεί η διάδοση της μουσικής μας παράδοσης. Η μεγάλη επιτυχία του Διαγωνισμού αλλά και η φήμη που απέκτησε, οδήγησε στην καθιέρωσή του σε ετήσια βάση με αθρόα προσέλευση θεατών και με την βοήθεια των δημοτικών αρχών, των τοπικών φορέων και όλων των κατοίκων. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μη επαγγελματίες ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, αλλά και μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα. Η Κριτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων, των τεχνών και της μουσικής, αξιολογεί όλους τους συμμετέχοντες και απονέμει στους νικητές χρηματικά βραβεία. Αμέσως μετά το Διαγωνισμό ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού, με αυθεντική παραδοσιακή μουσική.

Γιορτή Σκόρδου στα Λιθοβούνια

Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν προϊόντα των Λιθοβουνίων και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Στο χωριό, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται εδώ και περίπου 20 χρόνια η γιορτή του σκόρδου. Την γιορτή αυτή οραματίστηκε και υλοποίησε ο αείμνηστος πρόεδρος της τότε κοινότητος Λιθοβουνίων Γεώργιος Παρασκευόπουλος και σήμερα οι νέοι του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίων συνεχίζουν να την υλοποιούν σαν άξιοι συνεχιστές του έργου του αειμνήστου. Σκοπός της γιορτής είναι η ανάδειξη, προβολή και η αναγνώριση της προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως του τοπικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της γιορτής γίνονται δημοτικοί χοροί με συνοδεία οργάνων, προσφέρεται στους παρευρισκόμενους πιάτο με σκορδαλιά και διοργανώνεται διαγωνισμός της καλύτερης πλεξούδας σκόρδων. Για το 2016 η γιορτή προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου.

Γιορτή  Πατάτας στο Νεοχώρι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρόκειται να διοργανώσει και φέτος στα τέλη Αυγούστου τη γιορτή πατάτας στο Νεοχώρι Μαντινείας. Οι επισκέπτες πρόκειται να γευτούν τα σπιτικά εδέσματα με βάση την πατάτα που απλόχερα φτιάχνουν και προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού και να διασκεδάσουν με ζωντανή παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Εκδήλωση του Συλλόγου «Άνθη της Πέτρας» στα Λαγκάδια

Το Σάββατο 6 Αύγουστου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κίνησης Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» πρόκειται να διενεργηθεί στα Λαγκάδια Αρκαδίας ημερίδα με θέμα «ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ».

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αποτελέσει την έδρα μιας συστηματικής μελέτης, προστασίας και προβολής του σημαντικού αυτού τομέα του νεώτερου πολιτισμού της πατρίδας μας.  Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργία του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.

Ημερίδα για το μετόχι της Μονής Σινά στο Κοτύλιο

Η ημερίδα που πρόκειται να διενεργηθεί στα τέλη του Αυγούστου 2016 θα γίνει με αφορμή τη δημιουργία και εγκαινίαση Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σινά στο Κοτύλιο Αρκαδίας, το οποίο προορίζεται να γίνει κέντρο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής Σινά στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεγαλόπολης συμβάλλουν ήδη τα μέγιστα καθώς προσβλέπουν ότι η ίδρυση του μετοχίου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου, εφ’ όσον θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών απ’ όλο τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, αλλά και στην σύζευξη ουσιαστικών πνευματικών σχέσεων μεταξύ των πιστών της περιοχής και της Ιεράς Μονής Αγ. Αικατερίνης όρους Σινά. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί στο χώρο κέντρο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Μονής Σινά, του αρχαιότερου χριστιανικού μοναστηριού που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού.

Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα

Για 34η συνεχή χρονιά, ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Καστανιτσιωτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόκειται να διοργανώσει τη Γιορτή Καστάνου, που πλέον έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 4.000 επισκέπτες. Στις παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μ. δεσπόζει η Καστάνιτσα περιτριγυρισμένη από έλατα και καστανιές. Το κυριότερο προϊόν της, το κάστανο, τιμάται κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη.

Γιορτή Κάστανου στα Άνω Δολιανά

Στα Άνω Δολιανά στις αρχές Νοέμβρη για 15η χρονιά θα διεξαχθεί η γιορτή του κάστανου. Με τη συμβολή του Δήμου Β. Κυνουρίας, του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Δολιανών, του Α.Π.Σ. «Νικηταράς» Δολιανών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η γιορτή ξεκινά από νωρίς, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουν τα νόστιμα εδέσματα με βάση το κάστανο, φτιαγμένα από τους κατοίκους του χωριού με μεράκι και αγάπη, μια ξέγνοιαστη φθινοπωρινή βόλτα στο όμορφο ορεινό τοπίο, αλλά και χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Ημερίδα για τις Νέες Καλλιέργειες – Μύρτιλο Μαντινείας

Το μύρτιλο είναι φρούτο εύγευστο, με μεγάλη θρεπτική αξία που τοποθετείται στην πρώτη βαθμίδα υγιεινής διατροφής. Ο καρπός του διακρίνεται για την ελαφριά του περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του μύρτιλου. Το καλοκαίρι του 2016, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόκειται να διοργανωθεί ημερίδα με θέμα τις καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες της περιοχής της Αρκαδίας και ειδικότερα της Μαντινείας, όπου ήδη ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μύρτιλου.

 «Αγαλαίϊκη Γιορτή» στη Λίμνη

Ο Αγροτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λίμνης «Το Αγάλι» στο πλαίσιο των προσπαθειών του για πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με αφορμή την ανάδειξη, την ενίσχυση και τη διαφήμιση της κτηνοτροφίας και των μοναδικών τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων παραγωγής του χωριού, πρόκειται να διοργανώσει γιορτή, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια