Δήμος Αθηναίων: Εκστρατεία για την αφαίρεση των γκράφιτι

28-03-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αθηναίων με τις υπηρεσίες του και σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες, εξειδικευμένα συνεργεία και χορηγούς, ξεκινά μια νέα εκστρατεία για την αφαίρεση των γκράφιτι σε εμβληματικά σημεία και δρόμους της Αθήνας.

Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι ο καθαρισμός και η διατήρηση υποδειγματικά καθαρών επιφανειών που, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, θα οδηγήσουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, θα αναδειχθούν οι καλές πρακτικές που θα εφαρμοστούν στη συνέχεια και σε άλλα σημεία του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα θα προβληθούν οι φορείς και ομάδες πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ενισχύεται έτσι μια νέα συλλογική κουλτούρα απέναντι στο δημόσιο χώρο.

«Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, προκειμένου να καθαρίσουμε από τη μουτζούρα την πόλη. Είναι μια εικόνα που αδικεί την Αθήνα», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, από τον περίβολο του πρώτου Δημόσιου Νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας, στον πεζόδρομο της Ερμού, σημείο από το οποίο ξεκίνησε η δράση Καθαρή Αθήνα από τα γκράφιτι, που υλοποιούν η διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων και η πλατφόρμα της Κοινωνίας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, ΣυνΑθηνά.

Ο κ. Καμίνης προανήγγειλε ότι η δράση θα επεκταθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως την Πειραιώς και την Πανεπιστημίου, και χαρακτήρισε το έργο πολύχρονο αγώνα στον οποίο απαιτείται η συνεργασία και η αρωγή των πολιτών, όπως χαρακτηριστικά  είπε. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο φυλλάδιο με τις οδηγίες για την αφαίρεση γκράφιτι, το οποίο μοιράζεται από ομάδες πολιτών, επισημαίνοντας ότι τα στάδια καθαρισμού επικεντρώνονται πρώτον στον καθαρισμό με εξειδικευμένα τεχνικά μέσα- ανάλογα με την επιφάνεια- και δεύτερον στην επίστρωση της καθαρής επιφάνειας με ειδικό αντιγκράφιτι στρώμα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα της προφύλαξης αφ ενός αλλά και του εύκολου καθαρισμού με νερό στην περίπτωση που ξαναγραφεί.

Τέλος ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την περιφρούρηση του δημόσιου χώρου, ζητώντας τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. 

Για την υποστήριξη των προσπαθειών καθαρισμού και συντήρησης των επιφανειών, ο Δήμος Αθηναίων παρέχει οδηγίες αφαίρεσης των γκράφιτι με οικιακά υλικά καθώς και με επαγγελματικές μεθόδους. (Δείτε το συνημμένο αρχείο)

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, το γκράφιτι θεωρείται αξιόποινη πράξη όταν αυτό πραγματοποιείται δίχως αδειοδότηση και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Στις περιπτώσεις φθοράς ή βλάβης αρχαιολογικού, καλλιτεχνικού ή ιστορικού μνημείου ή αντικειμένου τοποθετημένου σε δημόσιο χώρο, η αξιόποινη αυτή πράξη, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 έτη.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι