Εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες σε Αγαθονήσι και Παρανέστι – Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

16-03-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αγαθονησίου επέλεξε ως χώρο προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών που εισρέουν στο νησί το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου στη θέση «Κάστρο».

Στη συνεδρίαση για τη λήψη της σχετικής απόφασης ο Δήμαρχος Αγαθονησίου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει υποστεί ο τουρισμός στο νησί από την έλευση εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

"Από την αρχή της έξαρσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και συγκεκριμένα από το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015, στο νησί μας αποβιβάζονται καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα μέχρι τέλους του 2015 να δεχτούμε τον απίστευτο αριθμό των 30.755 ατόμων. Αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό, προσπαθήσαμε όλοι, Δήμος, κάτοικοι και υπηρεσίες να διαχειριστούμε το μεγάλο αυτό ζήτημα όσο το δυνατό καλύτερα, παρά την έλλειψη υποδομών, μέσων, προσωπικού και κρατικής βοήθειας. Τον μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών στο Αγαθονήσι τον διαχειριστήκαμε δίνοντας καθημερινά αγώνα αφού ο Δήμος, ο Αστυνομικός Σταθμός, το Λιμενικό Φυλάκιο ήταν υποστελεχωμένες από προσωπικό και μέσα, υπηρεσίες και στο νησί επί επτά μήνες δεν υπήρχε γιατρός ούτε νοσηλευτής, με συνέπεια να δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα τάξης, ασφάλειας, καθαριότητας και καταστροφής περιβάλλοντος από πυρκαγιές και ρύπανση (σωσίβια, πλαστικές βάρκες, ατομικά και προσωπικά είδη).

Παράλληλα μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στον τουρισμό και στην οικονομία του νησιού με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες. Κι αυτό διότι στην περιοχή του λιμανιού, όπου κυρίως λειτουργούν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, σε καθημερινή βάση υπήρχαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αφού οι ροές ήταν συνεχείς και παρά το γεγονός ότι αναχωρούσαν από το Αγαθονήσι σχεδόν καθημερινά".

Aπό την πλευρά του ο Δήμος Παρανεστίου δεσμεύθηκε ο  αριθμός των μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης να μην ξεπεράσει τα 300 άτομα, λόγω της ανεπάρκειας των υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής πρωτοβάθμιας υγείας από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Παράλληλα, όμως δεν συμφώνησε σε καμία αλλαγή χρήση άλλων υποδομών

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»