Αθήνα: Σε διαβούλευση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο

31-01-16 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Οριστικοποείται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για την Αθήνα (ΣΟΑΠ), αποτελώντας τη βάση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του Δήμου Αθηναίων. Το ΣΒΑΑ θα δημοσιοποιηθεί για δημόσια διαβούλευση μέσα στον Φεβρουάριο.

Αυτό επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αναφερόμενος στα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο δήμος για την αναβάθμιση του αστικού ιστού και την αναζωογόνηση του κέντρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αθηναίων, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις ανορθολογικές γραφειοκρατικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στο θεσμικό πεδίο από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας.

Όπως είπε ο δήμαρχος, το ΣΒΑΑ κουμπώνει και αποτελεί τη συνέχεια του «Έργου Αθήνα» 2012 -2015. Χαρακτηρίζεται από Ολοκληρωμένη Προσέγγιση, Βιωσιμότητα και Διαβούλευση και η στρατηγική του αποτυπώνεται στους ακόλουθους άξονες:

-         Αστική Αναζωογόνηση

-         Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

-         Οικονομική Ανάπτυξη

-         Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη

-         Ενδυνάμωση Διοικητικής Ικανότητας του Δ.Α.

Επιπλέον, όπως είπε, προωθείται η πρωτοβουλία του δήμου για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Αθήνας (έχουν καταγραφεί 1.800 περίπου το 2011), στο πλαίσιο της οποίας ο Δήμος είχε διαμορφώσει μια διπλή προσέγγιση:

α) την κατάρτιση νομοσχεδίου σε συνεργασία με το πρώην ΥΠΕΚΑ, που θα επιτρέπει την παρέμβαση των Δήμων στην αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτηρίων (ιδίως όταν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών) και την μετέπειτα επιστροφή των κτηρίων στους ιδιοκτήτες.

β) την προετοιμασία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης με στόχο τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων σε εγκαταλελειμμένα κτήρια με ευρωπαϊκούς πόρους και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης

Η πιλοτική περιοχή παρέμβασης που μελετήθηκε ήταν η περιοχή της Ομόνοιας. Μετά από μια πρόσκαιρη – ελπίζουμε – καθυστέρηση, το Υπουργείο Συντονισμού αποφάσισε πλέον να συμβάλλει στην προώθηση του νομοσχεδίου και να επισπεύσει τη διαδικασία, τόνισε. Τα επόμενα βήματα θα είναι :

α. Ορισμός Υπουργείου που θα είναι αρμόδιο για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή .

β. Εσωτερική διαβούλευση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού, Οικονομικών, Εσωτερικών) 

γ. Ανάρτηση του νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση στο opegov.gr

δ. Ενσωμάτωση σχολίων διαβούλευσης

ε. Κατάθεση οριστικού σχεδίου στη Βουλή για επεξεργασία στις επιτροπές και ψήφιση

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες στο θέμα των δεσμευμένων ακινήτων, είπε:

- Μετά από καταγραφή που κάναμε έχουμε εντοπίσει πολλές περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων για απαλλοτριώσεις που έχουν χαρακτηριστεί με διατάγματα των 30 και πλέον ετών

- Χαρτογραφήσαμε το σύνολο των περιπτώσεων και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε και σε άρσεις με στόχο να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα ακίνητα που παραμένουν δεσμευμένα

- Εδώ και 1.5 χρόνο προσπαθούμε όμως να οριστικοποιήσουμε την πρώτη άρση με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, αλλά δυστυχώς για ακόμα μία φορά έχουμε καθυστερήσεις λόγω θεσμικού πλαισίου και της έλλειψης των στοιχείων.

O δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT, σε ένα δίκτυο πόλεων με στόχο την προώθηση της προσωρινής χρήσης άδειων κτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται η σύσταση τοπικής ομάδας δράσης με εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να στεγαστούν προσωρινά επιχειρήσεις, καλλιτέχνες ή επαγγελματίες  σε άδεια κτήρια, με αντάλλαγμα τη συντήρηση και μερική επισκευή τους και την ανάληψη των εξόδων τους (φόροι, κοινόχρηστα). 

Οι ομάδες πολιτών που επιζητούν μια τέτοια συνεργασία επιθυμούν να συνεισφέρουν στο κοινό όφελος, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας, δημιουργικής τάσης.

Και βεβαίως, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καυτό και σοβαρότατο ζήτημα των ημερών, που θα μας απασχολήσει πολύ καιρό – όπως εξαρχής είχαμε προβλέψει -  έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Ο δήμος Αθηναίων είναι σε συνεχή επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για μια οργανωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, και στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο διάθεσης άδειων διαμερισμάτων σε μετανάστες, με παράλληλη επιδότηση ενοικίου από την Ύπατη Αρμοστεία. Να υπενθυμίσω επίσης, ότι μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στην πλατεία Βικτωρίας καθώς και σε άλλες περιοχές της Αθήνας που πλήττονται από το ζήτημα. H Αθήνα δεν πρόκειται να επωμιστεί μονομερώς το βάρος αυτό, είπε ο κ. Καμίνης.

διαβάστε ακόμα

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Θετική η νέα σεζόν- παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού
Spiegel: Θέλουμε ή δεν θέλουμε τον υπερτουρισμό;
Πτώχευση FTI | Τεράστια ανησυχία για τους 2.240 εργαζόμενους του Ομίλου στην Ελλάδα
"Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους"
WTTC | Διπλασιάστηκαν τα ξενοδοχεία που υιοθέτησαν τα πρότυπα αειφορίας
Αυξάνονται τα τέλη βίζας Σένγκεν από τις 11 Ιουνίου
Αεροδρόμιο Αθήνας | +18,5% η κίνηση τον Μάιο, +17% το πεντάμηνο
Μ. Γιαννούλης για πτώχευση FTI: Επηρεάζονται ξενοδοχεία και στα Χανιά
Διαγωνισμός για τη μίσθωση 3 ακινήτων στο κέντρο της Κέρκυρας
Δήμος Σικυωνίων: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών