Δήμος Δελφών: Προτεραιότητα στον τουρισμό στο νέο χωροταξικό

04-10-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Δελφών έκρινε ότι το Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης της πρότασης της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» για το Δήμο είναι μη ρεαλιστικό.

Όπως σημειώνει ο Δήμος ο εκτενής και ανορθόδοξος σχεδιασμός των περιοχών αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας, ο χαρακτηρισμός της μεταλλείας ως κυρίαρχης δραστηριότητας έναντι οποιασδήποτε άλλης, σε συνδυασμό με την άναρχη ανάπτυξη περεταίρω μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στον παράκτιο χώρο του Δήμου και η περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β και αιολικών πάρκων) δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο για το Δήμο Δελφών.

Ο όλος σχεδιασμός, προσθέτει, θα πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση ενός γενικού παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην ποιοτική αγροκτηνοτροφική παραγωγή, την αλιεία, μελισσοκομία και τον ποιοτικό τουρισμό, που αποτελούν αδιαμφισβήτητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Οι δευτερεύουσες δραστηριότητες της εξόρυξης βωξίτη, των ιχθυοκαλλιεργειών και των ΑΠΕ, μπορούν να συνυπάρξουν στο προαναφερόμενο παραγωγικό μοντέλο του Δήμου Δελφών, με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν σε ειδικούς θύλακες σαφώς σχεδιασμένους, οριοθετημένους και περιορισμένους στις υφιστάμενες θέσεις δραστηριοποίησής τους με τάσεις περεταίρω περιορισμού τους, ή μετεγκατάστασής τους όπου απαιτείται (π.χ. πιθανή μετεγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών λόγω των αποβλήτων και της επιβάρυνσης της περιοχής που προκαλούν). Εξάλλου, τονίζει ο Δήμος στις περιοχές που προτείνονται για ανάπτυξη δραστηριοτήτων (εξόρυξη βωξίτη, ιχθυοκαλλιέργειες και ΑΠΕ), καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίζει η άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος εκτιμά ότι η εν λόγω μελέτη έχει συνταχθεί σε λάθος βάση, αγνοώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και παραλείποντας την ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023