O Δήμος Λουτρακίου στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ιστορικών Πόλεων Θερμαλισμού

30-09-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ύστερα από συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δικτύου Ευρωπαϊκών Ιστορικών Πόλεων Θερμαλισμού, στο Παρίσι  εγκρίθηκε η αίτηση ένταξης του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στο Δίκτυο.

Η ένταξή του Δήμου στο Δίκτυο θα επισφραγιστεί με την καταβολή της ετήσιας συνδρομής, 3.000 ευρώ, που καταβάλλουν τα μέλη, όπως επίσης, με την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Προύσα, από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου. Ως μέλος της ΕΗΤΤΑ, δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να διεκδικήσει χρηματοδοτικά εργαλεία και να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού και των προϊόντων του spa, ως μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ιστορικών Πόλεων Θερμαλισμού (European Historic Thermal Towns Association) ιδρύθηκε το 2009 στις Βρυξέλλες, ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το 2010 αναγνωρίστηκε ως «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των ιστορικών Λουτροπόλεων της Ευρώπης» και είναι μια από τις 29 πολιτιστικές Διαδρομές που έχουν αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης (47 Κράτη-μέλη). Τον Απρίλιο 2015 η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Θερμαλισμού παρουσιάστηκε επίσημα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που εκφράζεται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ανάπτυξη του Δικτύου.

Στόχος είναι η σύσταση ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού οργανισμού για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων - με αναγνωρισμένη παράδοση λουτροπόλεων και πλούσια κληρονομιά, ώστε να ενισχύσουν την ιστορία τους και να διατηρήσουν και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους, αναπτύσσοντας παράλληλα δημιουργικές και καινοτόμες πολιτικές προώθησης και ενίσχυσης τους.

Στις δραστηριότητες της ΕΗΤΤΑ για την επίτευξη των στόχων, εντάσσονται:

-Η στήριξη της διευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ λουτροπόλεων και ιαματικών πηγών.

-Η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ανάμεσα σε οργανισμούς, διοικητικούς και/ή πολιτιστικούς και κοινωνικοοικονομικούς φορείς.

-Η ενθάρρυνση της δικτύωσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς φορείς και με τη στήριξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

-Η υλοποίηση Ευρωπαϊκών δράσεων και Δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής διαδρομής λουτροπόλεων.

-Ο σχεδιασμός και η προώθηση ενός Ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος που θα απευθύνεται στη διεθνή αγορά και θα μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη στις λουτροπόλεις.

Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι η λουτρόπολη Vichy στη Γαλλία, Acqui Τherme και Salsomaggiore Therme στην Ιταλία, Bath στην Αγγλία, Ourense στην Ισπανία και Spa στο Βέλγιο. Ενεργά μέλη του Δικτύου είναι 26 λουτροπόλεις από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και την Τουρκία.

διαβάστε ακόμα

Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων