Σχέδιο Στάθμευσης στη Χώρα της Μυκόνου

30-08-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Μυκόνου ενέκρινε το φάκελο του έργου Σύνταξης Μελέτης και Σχεδίου Στάθμευσης στη Χώρα του νησιού.

Η Μύκονος, όπως σχεδόν όλες οι νησιωτικές και ανεπτυγμένες οικιστικά και τουριστικά περιοχές, αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων. Βασική παράμετρο του συστήματος κυκλοφορίας αποτελεί το υποσύστημα της στάθμευσης, το οποίο επηρεάζει με πολλαπλούς τρόπους την εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος. Η Χώρα Μυκόνου ως ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη σχετική πίεση ιδίως κατά την περίοδο τουριστικής αιχμής, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Η ανάπτυξη του οδικού δικτύου, η οποία προέκυψε με την επέκταση και αναβάθμιση σε κάποιες περιπτώσεις του στενού και πολύπλοκου οδικού δικτύου των οικισμών, καθώς και του δικτύου παλιών αγροτικών οδών, δεν μπορεί με άνεση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε στάθμευση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημειακά και ευρύτερα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και ασφάλειας.

Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά της οικιστικής ανάπτυξης (μεγάλη πυκνότητα οικισμού, λίγοι ελεύθεροι χώροι και χώροι στάθμευσης εκτός οδού) υποβάλλουν την ανάγκη για λεπτομερή και στοχευμένη χρήση του αστικού χώρου ώστε να αποτραπεί η σπατάλη χώρου και να εξασφαλιστούν χώροι στάθμευσης, χωρίς αυτό να αποβαίνει, φυσικά, σε βάρος των υπόλοιπων αναγκών, χρήσεων και χρηστών του οικισμού. Η δομή της Χώρας, από την άλλη, προσφέρει (λόγω της μικρής έκτασης) δυνατότητες για απομάκρυνση της στάθμευσης από κρίσιμα σημεία εντός της, με προσφορά στάθμευσης σε περιφερειακά του πυκνοδομημένου τμήματός της σημεία, από τα οποία θα εξασφαλίζεται η πεζή πρόσβαση σε όλα τα σημεία του οικισμού.

Σε κάθε περίπτωση η σε βάθος και εμπεριστατωμένη ανάλυση του προβλήματος της στάθμευσης και η ορθολογική χωροθέτηση της στον οικισμό αναμένεται να οδηγήσει σε αναβαθμισμένες περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και αισθητικά συνθήκες.

Βάσει των παραπάνω, ο Δήμος έκρινε αναγκαία την εκπόνηση μιας Μελέτης Στάθμευσης για τη Χώρα του νησιού η οποία θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, θα εντοπίσει τα κρίσιμα και προβληματικά σημεία θα προτείνει τρόπους χωροθέτησης και διαχείρισης της προσφοράς στάθμευσης στον οικισμό.

διαβάστε ακόμα

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Δωρεά στη μνήμη του π.προέδρου Νίκου Χριστοδούλου
Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα
Έκτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου
To νέο Δ.Σ. του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής
Έκθεση Κρητικού Οίνου Wines@Fortezza 2024 στο Ρέθυμνο
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πτώχευση FTI | Ακυρώθηκαν όλα τα ταξίδια από τις 6 Ιουλίου και μετά- δεν βρέθηκε λύση- εξασφαλισμένα τα χρήματα των πελατών
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Κρυπτόγαμα του Μιχάλη Αλμπάτη | 17 & 18 Ιουνίου - Πειραιώς 260
Περιορισμοί στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα το 2025
Ποιοι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι σήμερα κλειστοί