Γυρίσματα στη Χίο για το τουρκικό σίριαλ «Σουλτάνα Κιοσέμ»

17-08-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Γέμισαν ανθρώπους και φορτηγά, το πρωί της Δευτέρας, 17 Αυγούστου 2015, οι στενοί δρόμοι του Κάμπου της Χίου για τα γυρίσματα σκηνών από επεισόδια του σήριαλ «Σουλτάνα Κιοσέμ» (Kösem Sultan), όπως γράφει η χιώτικη ιστοσελίδα astraparis.gr

Πρωταγωνιστές, σκηνοθέτης, παραγωγοί, πλήθος ηθοποιών και κομπάρσων πήραν από νωρίς θέσεις μέσα κι έξω από τον ξενώνα «Αστρακιά», στον Κάμπο, όπου έμειναν μέχρι αργά το απόγευμα, για τα πρώτα γυρίσματα του σήριαλ, στο οποίο πρωταγωνιστεί – στον ρόλο της εκ Χίου (;) σουλτάνας Κιοσέμ – η ηθοποιός Μπερέν Σαάτ (Beren Saat).

Η πρωταγωνίστρια, ωστόσο, δεν ήταν στη Χίο, αφού τα γυρίσματα εδώ αφορούν την παιδική ηλικία της μετέπειτα σουλτάνας Κιοσέμ και τον ρόλο αυτόν τον είχε αναλάβει άλλη ηθοποιός, η μικρή σουλτάνα, όπως κάποιος μας είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην σελίδα Beren Saat Greece στο Facebook, η Μπερέν Σαάτ θα αρχίσει να εμφανίζεται από το 7ο επεισόδιο καθώς τα πρώτα έξι επεισόδια θα αναφέρονται στη ζωή της Kosem Sultan ως νεαρού κοριτσιού.

Το σήριαλ είναι παραγωγή της κορυφαίας τουρκικής εταιρείας TIMS, η οποία είχε τις ανάλογες επαφές με παράγοντες του δήμου Χίου και τις τοπικές αρχές και από χθες το απόγευμα έως και σήμερα το πρωί έφτασαν στο νησί περί τα 80 άτομα για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Πέραν των ανθρώπων που ήρθαν από την Τουρκία για τα γυρίσματα, κινητοποιήθηκαν δεκάδες κομπάρσοι από τη Χίο, είτε ως στρατιώτες, είτε σε διάφορους ρόλους για τα εν γένει σκηνικά των γυρισμάτων.

Τα γυρίσματα της σειράς, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις τηλεοπτικές οθόνες του StarTV της Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2015, θα συνεχισθούν σε διάφορα σημεία της Χίου και τις επόμενες ημέρες (αύριο θα είναι στα Μεστά), ενώ είναι πιθανόν το σήριαλ να προβληθεί και στην Ελλάδα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρήθηκε το ρεπορτάζ και δη το φωτογραφικό ήταν δύσκολες, οι ηθοποιοί του σήριαλ ήταν κλειδαμπαρωμένοι και η προσέγγισή τους αδύνατη (οι φωτογραφίες Μπερέν Σαάτ  προέρχονται από υλικό αρχείου filmlervekitaplar.com και από την σελίδα Beren Saat Greece στο Facebook).

Η Ελληνίδα (εκ Χίου;) σουλτάνα που κυβέρνησε την οθωμανική αυτοκρατορία

Η Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν γεννήθηκε το 1590 και σε ηλικία 15 ετών στάλθηκε στο χαρέμι του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄. Ο Σουλτάνος ξεχώρισε την πανέμορφη Κιοσέμ απ’ όλες τις γυναίκες του χαρεμιού, την αποκαλούσε «Φεγγαροπρόσωπη» και την ερωτεύτηκε παράφορα.

Η καταγωγή της ήταν ελληνική, με κάποιους ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη Χίο κι άλλους να αναφέρουν την Τήνο ως ιδιαίτερη πατρίδα της. Είχε δύο αδελφές, την Λεία (Μουκριμέ) και την Άννα (Γκιουλμπαχάρ) που την ακολούθησαν στο χαρέμι κι έναν αδελφό, τον Πέτρο, που σκοτώθηκε. Το ελληνικό της όνομα δεν έχει εξακριβωθεί, αν και τα επικρατέστερα ονόματα είναι Αναστασία και Μαρία, ενώ στο σήριαλ αναφέρεται ως Αναστασία.

Όταν εξισλαμίστηκε, της έδωσαν το όνομα Κιοσέμ, με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι ήταν κόρη παπά, που κατέληξε στο οθωμανικό χαρέμι και γοήτευσε τον νεαρό σουλτάνο απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή. Έξυπνη και φιλόδοξη, η Κιοσέμ επιδίωξε να συγκεντρώσει πραγματική πολιτική εξουσία στα χέρια της. Έτσι, δεν συντρόφευε τον σουλτάνο μόνο τις νύχτες, αλλά και στα πολιτικά συμβούλια τα οποία παρακολουθούσε πίσω από κουρτίνες ως άλλη Χιουρέμ.

Παρότι υπήρξε αυταρχική και ραδιούργα, οι ιστορικοί της εποχής την χαρακτήριζαν εξαιρετικά γενναιόδωρη και φιλάνθρωπο. Η Κιοσέμ πάντρευε φτωχές, ορφανές κοπέλες, πλήρωνε τα χαράτσια Ελλήνων φυλακισμένων, απελευθέρωνε τους σκλάβους της μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας, επισκεπτόταν νοσοκομεία και συζητούσε με τους ετοιμοθάνατους. Με δικά της χρήματα, έχτισε ένα μεγάλο υδραγωγείο στο Κάιρο και συνέβαλε στην κατασκευή του Μπλε Τζαμιού, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Μετά το θάνατό της, σε ηλικία 61 ετών, τάφηκε στο μαυσωλείο του συζύγου της, στο Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί), ενώ ο λαός της Κωνσταντινούπολης κράτησε τριήμερο πένθος.

Πηγή: astraparis.gr

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός