Δήμος Ζακύνθου: Διαγωνισμός 220.000 ευρώ για ολοκληρωμένο σύστημα τουριστικής προβολής

28-07-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

O Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε να προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση του έργου Χpose-Zante: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τουριστικής Προβολής του συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Το έργο «Xpose-Zante: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τουριστικής Προβολής Δήμου Ζακύνθου» εστιάζει στην προβολή των διαθέσιμων τουριστικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων του Δήμου καθώς και των παρεχόμενων τουριστικών και πολιτιστικών υπηρεσιών έχοντας ως στόχο την τουριστική προβολή, δικτύωση και ανάπτυξη του Δήμου.

Η υλοποίηση του έργου θα περιλαμβάνει εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη (portal), εφαρμογές εικονικής-ψηφιακής αναπαράστασης και περιήγησης, γεωχωρικά, χαρτογραφικά και περιγραφικά δεδομένα, εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, ψηφιακά θεματικά και χωρικά δίκτυα. Το Σύστημα αποτελείται από εξοπλισμό (σε μικρή κλίμακα), εξειδικευμένο λογισμικό, υπηρεσίες, γεωχωρικά, χαρτογραφικά και άλλου είδους δεδομένα (π.χ. αλφαριθμητικά) και στοχεύει στην καινοτόμα παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης όχι μόνο στο ευρύ κοινό που θα επισκεφτεί ή δύναται να επισκεφτεί τη Ζάκυνθο, αλλά και στο κοινό το οποίο σχετίζεται με την τουριστική ανάπτυξη του Νησιού, ή απλά θέλει να πληροφορηθεί σχετικά. Στο ευρύ κοινό συμπεριλαμβάνονται τουρίστες/επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οργανωμένοι φορείς, σύλλογοι, ταξιδιωτικά γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προτίθενται να οργανώσουν διακοπές/επισκέψεις στο Δήμο Ζακύνθου.

Παράλληλα, το Σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο λήψης αποφάσεων για τομείς οι οποίοι αποτελούν άμεσα ή έμμεσα αρμοδιότητα του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρονται: η διαχείριση φυσικών πόρων (ζώνες Natura, Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου), υποδομές (τεχνικές υπηρεσίες, οδικό δίκτυο, πολεοδομία), καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμός) κ.λπ.

Το προτεινόμενο Σύστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα αυξήσεις την αξία του τουρισμού καθώς ο σχεδιασμός του προσφέρει την συλλογή των πληροφοριών και των δεδομένων αθροιστικά, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης καθιστώντας το αξιόπιστο και ικανό να προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες με αποτέλεσμα να προωθείται η τουριστική ανάπτυξη και κατ' επέκταση η οικονομική και κοινωνική ευημερία του νησιού.

Επιπρόσθετος στόχος είναι τα παραπάνω δεδομένα, τα οποία θα απεικονίζουν αξιόπιστα και προσιτά την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής, με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν τη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, τα δεδομένα και οι πληροφορίες του συστήματος θα ορίζουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

Παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη και βελτίωση κατάλληλων υποδομών (δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο) υποδομές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, βελτίωση των μεταφορών από/προς τον Δήμο αλλά και εντός του Δήμου  ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Το Σύστημα προσφέρει την αξιοποίηση όχι μόνο των δεδομένων που θα δημιουργηθούν και θα προκύπτουν στα πλαίσια του έργου, αλλά και των υφιστάμενων δεδομένων που θα ενταχθούν σε αυτό.

Τα δεδομένα του Συστήματος βασίζονται σε γεωγραφικές / γεωχωρικές πληροφορίες όπως: σημεία ενδιαφέροντος, γεγονότα κλπ. Με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων του Συστήματος θα είναι δυνατή η εξαγωγή πληροφορίας η οποία θα πραγματοποιείται δυναμικά. Για παράδειγμα αποστάσεις μεταξύ ενός σημείου ενδιαφέροντος και ενός καταχωρημένου γεγονότος (απόσταση ξενοδοχείου από δημοτική παραδοσιακή εκδήλωση). Οι κατηγορίες των σημείων ενδιαφέροντος μπορεί να είναι (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, νοσοκομεία, χώροι στάθμευσης, τουριστικές εγκαταστάσεις, παραλίες, αξιοθέατα μουσεία, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. Στις κατηγορίες των σημείων ενδιαφέροντος θα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα σημεία που αφορούν αποκλειστικά σε τουρισμό ή πολιτισμό, αλλά και κατηγορίες σημείων που θα αφορούν τις γενικές υπηρεσίες και τις υποδομές που προσφέρονται στον πολίτη / επισκέπτη. Ως γεγονότα μπορούν να θεωρηθούν: συναυλίες, παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Το Σύστημα θα αξιοποιεί τα σύγχρονα διαδικτυακά μέσα, ενώ υπάρχει μέριμνα για την υποστήριξη παραδοσιακών εργαλείων προβολής (π.χ. φυλλάδια ενημέρωσης, έντυποι χάρτες κ.ά.).

 

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google