Mount Athos Area KOUZINA 2015: Τριήμερο αρχαιοελληνικής κουζίνας

18-05-15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Οι ορεινοί όγκοι του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Βουνού ήταν οι πρωταγωνιστές των 3 πρώτων ημερών του Mount Athos Area KOUZINA 2015, το οποίο στις 15 Μαΐου άνοιξε τις πύλες του στο γαστρονομικό κοινό, προωθώντας τα βιολογικά προϊόντα των 2 βουνών και τις τουριστικές μορφές που προσφέρουν.

Τα μενού της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο «Η Αρχαιοελληνική Κουζίνα» ξεχώρισαν για την απλότητα των εμπνευσμένων από την αρχαιότητα γεύσεων και την καθαρότητα των αρωμάτων της γης, όπως αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις τοπικές συνταγές.

Η γιορτή ξεκίνησε από το Χολομώντα, όπου στο «παραδοσιακό restaurant Ροδαμός» η chef Ντίνα Νικολάου και η Τασούλα Παρλιάρη προσέφεραν μενού τριών πιάτων, το οποίο ανέδειξε τη μανιταροπαραγωγή του ορεινού όγκου.

Στο «restaurant Βίραγγας» τα πιάτα του μενού της chef Ντίνας Νικολάου και του Βασίλη Χαιριστανίδη συνάντησαν τα προϊόντα του αθωνικού κόλπου και συνδυάσθηκαν με τσίπουρο, φτιαγμένο από κούμαρα, που φυτρώνουν άφθονα στο μυρωδάτο βουνό.

Την επόμενη ημέρα στο άλσος της Αγίας Παρασκευής οι chef Κώστας Μουζάκης και ο Δημήτρης Πολύζος του «παραδοσιακού restaurant Μπακατσιάνος» απογείωσαν τις γεύσεις του δάσους, ετοιμάζοντας μενού που ανέδειξε τα ντόπια προϊόντα : το μέλι, το τυρί, τις ζύμες, το κρέας, το πλιγούρι, τα φρούτα του δάσους και το κρασί.

Έλληνες εκπρόσωποι Τύπου εξερεύνησαν τα προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 βουνά, συνέλεξαν φυτά και φρούτα, επισκέφθηκαν τις ξακουστές ελατοκαλλιέργειες, γευμάτισαν στην καρδιά του δάσους, ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια παραγωγής γλυκών και τοπικών προϊόντων, ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής μελιού στις ολάνθιστες πλαγιές, νιώθοντας έτσι την εικόνα, τη γεύση και το άρωμα της αληθινής Ελλάδας, όπως αυτή απαντάται σε αφθονία στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Άλλες 29 γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου και δεκαοκτώ τοπικοί chef, σε συνεργασία με πέντε ευρωπαίους chef, αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους 5 άξονες της διοργάνωσης:

-         Η αρχαιοελληνική κουζίνα,

-         Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,

-         Η μοναστηριακή κουζίνα,

-         Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,

-         Η μεσογειακή κουζίνα.

Η δύναμη και η επιτυχία του ετήσιου θεσμού στηρίζεται αποκλειστικά στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες της διοργάνωσης, συνθέτοντας έναν πολύ ισχυρό ιστό επικοινωνίας και δημιουργίας.

Στις φετινές δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος 22 τοπικές επιχειρήσεις, 3 επαγγελματικοί φορείς, 22 τοπικοί παραγωγοί και 9 τοπικοί σύλλογοι που αποτελούν ένα σύνολο εκατοντάδων «συντελεστών», κινούμενων γύρω από μία κοινή γαστρονομική συνισταμένη.

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων