HAPCO: Προσαρμογή και επαναπρογραμματισμός για τον συνεδριακό τουρισμό

13-05-20 | HAPCO

Είμαστε σε θέση αναμονής για τις Οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων ελπίζοντας ότι, πολύ σύντομα θα υπάρξει σαφής λύση για τη Συνεδριακή & ΜICE Τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCO σε ανακοινωσή του, στην οποία αναφέρει ότι το 60% των συνεδρίων αναβλήθηκαν με προοπτική να μεταφερθούν για το 2021 ή το 2022.

Αναλυτικά η ανακοίνωση....

Η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος είναι προ των πυλών και όλοι περιμένουμε εναγωνίως, τις γενικές οδηγίες για την τουριστική δραστηριότητα, που θα μπορούμε να έχουμε στην Ελλάδα.

Τα σενάρια για το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων είναι πολλά και όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που είναι η «εξέλιξη» των υγειονομικών δεδομένων στη χώρα μας. Δεδομένα τα οποία παράλληλα με τη θέση που θα πάρουν και οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, θα καθορίσουν τη διαδικασία επανεκκίνησης των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για το Συνεδριακό & Επαγγελματικό Τουρισμό και τη βιομηχανία MICE. Για το λόγο αυτό το Προεδρείο του HAPCO είναι σε συνεχή επικοινωνία και στενή συνεργασία με  HATΤA, FedHATΤA, ΣΕΤΕ και άλλους Φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού  και καταθέτουν στα αρμόδια υπουργεία προτάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επανεκκίνηση, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Μια από αυτές τις προτάσεις είναι και της Διεθνούς Ενωσης Εκθέσεων (IFES) , όπου προεδρεύει ο Πέτρος Θεοδωρίδης, Διευθύνων σύμβουλος της VISION (μέλος του HAPCO), η οποία προτείνει στις κυβερνήσεις των χωρών- μελών της ΕΕ, τα συνέδρια, οι επιχειρηματικές εκδηλώσεις επικοινωνίας και οι εκθέσεις να μην εντάσσονται στις ίδιες διατάξεις, με άλλες εκδηλώσεις κοινού (φεστιβάλ, συναυλίες κλπ), καθώς απευθύνονται σε ειδικό «συντεταγμένο» και «ελεγχόμενο» κοινό.

Επιπλέον, διεθνείς οργανισμοί όπως o International Congress & Convention Association (IAPCO) καθώς και το Joint Meetings Industry Council (JMIC), αλλά και η International Congress & Convention Association (ICCA),  δημοσιεύουν στοιχεία για το πως ο Διεθνής Συνεδριακός Τουρισμός μπορεί να βοηθήσει σε μία πιο γρήγορη έξοδο από την κρίση, την επόμενη ημέρα, καθώς και ειδικές διαδικτυακές συνεδρίες αναφορικά με την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης.

Είμαστε σε θέση αναμονής για τις Οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων ελπίζοντας ότι, πολύ σύντομα θα υπάρξει σαφής λύση για τη Συνεδριακή & ΜICE Τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος, στην οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αντίστοιχο αριθμό θέσεων εργασίας, αναφορικά με τα Τοπικά Συνέδρια και Εκδηλώσεις.

Παράλληλα αναμένουμε και τις οδηγίες της Ευρώπης, για την πορεία αλλά και αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής Συνεδριακή & Τουριστική Βιομηχανία, τα οποία και παρακολουθούμε στενά. Για τον λόγο αυτό υνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 13/5/2020 το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ και θα ανακοινωθούν οδηγίες και προτάσεις προς τα  κράτη-μελη για τη διάσωση της τουριστικής περιόδου.

Τα στοιχεία που σημειώνουμε μέχρι  στιγμής, για το Συνεδριακό & ΜICE Τουρισμό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι ότι έχει μέχρι  στιγμής ακυρωθεί το 25%,  των Συνεδρίων και Εκδηλώσεων. Ενώ η τάση μόνο για τα Συνέδρια, προκειμένου να μην ακυρωθούν τελείως,  είναι να γίνονται διαδικτυακά (υπολογίζουμε περίπου το  15%,θα αντικατασταθεί με διαδικτυακά συνέδρια).  Όμως έχει αναβληθεί περίπου το 60% με προοπτική να μεταφερθεί  για το 2021 ή το 2022. Βέβαια κάθε μεταφορά ενέχει και τον κίνδυνο αλλαγής της  χώρας προορισμού.

Χρειάζεται προβολή της χώρας μας, με κάθε μέσον προκειμένου η αύξηση του Συνεδριακού & ΜICE Τουρισμού, που διαφαίνεται  από τον Μάιο του 2021 και μετά, να γίνει πραγματικότητα και η Ελλάδα να δισφαλίσει διπλά και τριπλά όσα έχασε το 2020, εφόσον δεν θα σημειωθεί νέα έξαρση και θα υπάρξουν εξελίξεις στην εύρεση θεραπειών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι,  πολύ μεγάλο έδαφος κερδίζουν οι νέες τεχνολογίες και τα διαδικτυακά συνέδρια, τα οποία και θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα και ένα δεδομένο, που το διεθνές στερέωμα των meetings δεν μπορεί να αγνοήσει. Πολλά συνέδρια, διεθνών ενώσεων αντί να αναβληθούν/ακυρωθούν, πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία διαδικτυακά και σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέρονται πολλαπλά σεμινάρια και διασκέψεις, που στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν τα στελέχη των εταιριών σε αυτές τις νέες μεθόδους.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δυναμική και το networking  των “face to face” συνεδρίων και εκδηλώσεων και με την ελπίδα, ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε μία «κανονικότητα», παραμένουμε ευέλικτοι, προσαρμοστικοί στις τάσεις και στα νέα εργαλεία και κυρίως αισιόδοξοι.

Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για μια διδικτυακή συνάντηση, που θα οργανώσουμε την επόμενη εβδομάδα,  προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις  αναφορικά με τα αιτήματα του κλάδου μας,   ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην επίτευξη των στόχων όλων των Μελών του HAPCO, αναφορικά με τον MICE & Συνεδριακό Τουρισμό. 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 

 

 

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google