Επιστολή ΓΕΠΟΕΤ στους συναρμόδιους υπουργούς: πατάξτε τις παράνομες ξεναγήσεις

29-07-14 | ΓΕΠΟΕΤ

 

Συνέχεια στο θέμα των παράνομων ξεναγήσεων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, που ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα το tornosnews, δίνει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), η οποία με επιστολή της στους υπουργούς Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των μέγιστων δυνατών κυρώσεων σε όσους παρανόμως ξεναγούν, σε βάρος της οικονομίας και των νόμιμων επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ, που κοινοποιείται στον κ. Αναστάσιο Λιάσκο, γενικό γραμματέα Τουρισμού και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, έχει ως εξής:

“Κυρία και κύριε υπουργέ

Σε συνέχεια καταγγελιών επιχειρήσεων μελών μας, αλλά και πλήθους δημοσιευμάτων που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ περί διενέργειας ξεναγήσεων από άτομα μη έχοντα τη σχετική άδεια επαγγέλματος και την αντίστοιχη κατάρτιση, αλλά και τη διαπιστωμένη πλέον υποκλοπή του έργου των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων από επαγγελματίες ταξί, οι οποίοι διενεργούν οι ίδιοι οργανωμένη μεταφορά-περιήγηση-ξενάγηση σε αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του νόμου 393/76 (ΦΕΚ Α 199, 31.7.76):

‘1.-1. Τουριστικά Γραφεία κατά την έννοια του παρόντος Νόμου είναι μονίμως οργανωμέναι επιχειρήσεις αι οποίαι διά των υπ’αυτών διατιθεμένων μέσων και προσφερόμενων υπηρεσιών αναλαμβάνουν την μεταφοράν ή διακίνησιν ή διαμονήν μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων, εντός και εκτός της Χώρας.

2. Αι περί ων η προηγούμενη παράγραφος εργασίαι περιλαμβάνουν ιδία: α.Την κατάρτισιν και εκτέλεσιν προγραμμάτων εκδρομών και περιηγήσεων εντός και εκτός της χώρας, δι’ιδιοκτήτου, ή με μισθωμένου επί τούτω μεταφορικού μέσου ή δημοσίας χρήσεως θαλασσίων, αεροπορικών, ή χερσαίων μέσων…”. Κατά συνέπεια η οργανωμένη περιήγηση και ξενάγηση σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. στο εσωτερικό της χώρας – με τη συνεργασία πάντα νόμιμα αδειοδοτημένου επαγγελματία ξεναγού – αποτελεί έργο των τουριστικών γραφείων.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και επειδή η πρακτική αυτή έχει κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας συμβάλλοντας στη σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες – οι οποίοι γίνονται αποδέκτες χείριστης ποιότητας “ξενάγησης” με διαστρεβλωμένο περιεχόμενο σε κακής ποιότητας γλωσσική επικοινωνία – αλλά και σε εκτεταμένη και μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή και απώλεια δημοσίων εσόδων, αφού σε καμία περίπτωση δεν εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά – συχνά δε η προαγορά της ξενάγησης-μετακίνησης πραγματοποιείται μέσω ιστοσελίδων αγνώστου έδρας και χώρας προελεύσεως – ζητούμε την προστασία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επιβολή των μέγιστων δυνατών κυρώσεων όπου διαπιστωθεί παρανομία”.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός