Παρέμβαση FedHATTA για προβλήματα ένταξης στο «Συνεργασία» και τις αναστολές εργασίας Μαρτίου

03-03-21 | FEDHATTA

Τροποποιητική ΚΥΑ για το μηχανισμό «Συνεργασία» για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021 ζητεί η Ομοσπονδία FedHATTA καθώς, όπως επισημαίνει, κάποια τουριστικά γραφεία, ως επιχειρήσεις έντονης εποχικότητας, αντιμετώπισαν πρόβλημα ένταξης.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται ότι για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ο κύκλος εργασιών αναφοράς θα πρέπει να είναι: «Άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ενός εκ των τεσσάρων (4) μηνών δεν είναι θετικός, λογίζεται ο κύκλος εργασιών του Φεβρουαρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τέσσερα (4)».

Όμως τον Φεβρουάριο του 2020, λόγω έντονης εποχικότητας, ο τζίρος κάποιων επιχειρήσεων είναι μηδενικός και άρα το σύστημα υπολογίζει κύκλο εργασιών 0 με αποτέλεσμα να μην προκύπτει η απαιτούμενη (20%) μείωση του κύκλου εργασιών, επομένως τουριστικά γραφεία δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία αντέδρασε άμεσα με επιστολή προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία  σε σχέση με την ΚΥΑ για τις Αναστολές Εργασίας Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια το ζήτημα επιλύθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ 9500/322  για την «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Μάρτιο 2021» (ΦΕΚ Β 821 / 02.03.2021), στις νέες προϋποθέσεις που αφορούν τις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως αυτές του κλάδου μας (Κεφ Β’, άρθρο 1 παρ. 1) προβλεπόταν ότι εντάσσονται οι επιχειρήσεις «οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019,…».

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ