Ε.Κουντουρά: Το 2018 το χωροταξικό για τον τουρισμό- Προδιαγραφές στον αγροτουρισμό

17-10-17 | ΕΟΤ

Την οριστικοποίηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό εντός του 2018 προανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του ΣΕΤΕγια τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα. ¨οπως είπε, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε άμεση επαφή με το υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα αυτό.

Η κυρία Κουντουρά γνωστοποίησε, επίσης, ότι συντάσσεται Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις προδιαγραφές άσκησης ατομικών και ομαδικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.

Η υπουργός Τουρισμού επανέλαβε ότι ο πυρήνας της εθνικής στρατηγικής είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως κορυφαίου ασφαλούς προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, με έμφαση στο θεματικό τουρισμό, τη βιώσιμη αναπτυξη και, τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Η κυρία Κουντουρά υπογράμμισε ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία του υπουργείου με μεγάλους τουρ οπερειτορ και αεροπορικές εταιρίες για την επιμήκυνση της θερινής περιόδου. Η πολιτική αυτή, είπε, απέφερε σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς τουριστικές ροές τους χειμερινούς μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και το Μάρτιο του 2017.

Επιπλέον, το 2017 ενισχύθηκαν αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ν Κορέα, η Αμερική, ο Καναδάς, η Ρωσία, αλλα και καθιερωμένες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία (αύξηση 15% το 2017). Διψήφιες αυξήσεις αφίξεων υπήρξαν ακόμα από Πολωνία και Σερβία. Οι ροές αυτές ενισχύθηκαν από 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις, είπε. 

Με στόχο την ισόρροπη και δίκαιη τουριστική αναπτυξη, και σε συνεργασία με τις περιφέρειες, το υπουργείο προώθησε στους ξένους τουρ οπερειτορ νέους ελληνικούς προορισμούς, με προτεραιότητα την αναπτυξη του θεματικού τουρισμού, στον οποίο πρωταγωνιστεί ο πολιτιστικός τουρισμός.

Σε επίπεδο επενδύσεων, η υπουργός είπε ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 προτάσεις ένταξης σε προγράμματα επιχορηγήσεων και αφορούν ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας. Εξ αυτών οι 250 περίπου υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση, τόνισε η Υπουργός, στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό  και αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, την  προώθηση των μοναδικών  και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

Προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση, τόνισε η Υπουργός, στη  διασύνδεση του  τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό  και αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, την  προώθηση των μοναδικών  και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού. Το πλαίσιο δράσεων περιλαμβάνει:

·   Tη σύσταση  Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας και Τουρισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας &  Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την κεντρική κατεύθυνση και συντονισμό της Πολιτείας,    το φόρουμ θα   επεξεργάζεται και προτείνει τις κατάλληλες πολιτικές και θα ενθαρρύνει τη  δημιουργίας αλυσίδων αξίας, δικτυώσεων και άλλων συνεργατικών σχημάτων των τουριστικών και των παραγωγικών επιχειρήσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

·   Την υποστήριξη του «Ελληνικού Πρωϊνού» στα ξενοδοχεία του εποπτευόμενου φορέα Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση και προβολή της γαστρονομίας στο εξωτερικό.

·   Τη χορήγηση Σήματος Ελληνικής Κουζίνας στις επιχειρήσεις.

·   Τη χορήγηση ειδικού σήματος  Επισκέψιμου Οινοποιείου

·   Τον καθορισμό με ΚΥΑ των προδιαγραφών των τουριστικών καταλυμάτων και τη δυνατότητα  ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ (Leader ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

·   Την προετοιμασία ΚΥΑ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων λειτουργίας για την άσκηση ατομικών ή ομαδικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού.

·   Ο θεματικός τουρισμός έχει προβλεφθεί και εντάσσεται στις επιλέξιμες δραστηριότητες  στο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί μέσω του ΕΠΑΝΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) για την ενίσχυση έως 50% της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

·   Τη στήριξη δράσεων και προγραμμάτων βιώσιμου τουρισμού, όπως η πρωτοβουλία του ομίλου TUI και του ευρωπαϊκού  δικτύου  Futouris για την ανάδειξη της Κρήτης    σε πρότυπο προορισμό διακοπών βιώσιμης διατροφής.

·   Τη στενή συνεργασία με τον  φορέα Enterprise Greece για την συντονισμένη προώθηση και προβολή των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες
Νέες Σ.Σ.Ε. στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων
Indie Playground Festival vol.2 | 1 & 2 Ιουνίου | Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους