Ε.Κουντουρά: Θετικά θα κλείσει και το 2016- τι δείχνουν τα στοιχεία για Ιούλιο και Αύγουστο

27-07-16 | ΕΟΤ

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, καθώς και οι προβλεπόμενες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας τον Ιούλιο και Αύγουστο, διαμορφώνουν μια συγκρατημένα αισιόδοξη εικόνα για ανοδική πορεία των τουριστικών μεγεθών (αφίξεις, έσοδα, διανυκτερεύσεις) της χώρας και το 2016, σύμφωνα με την αν.Υπουργό Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ.Δημήτρη Τρυφωνόπουλο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη σημερινή συνάντηση της τουριστικής ηγεσίας με τους τουριστικούς συντάκτες, η διαφαινόμενη θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού και εφέτος μετά από τρεις χρονιές ρεκόρ, αποδεικνύει ότι ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει ισχυρές άμυνες σε περιβάλλον διεθνούς πολιτικοοικονομικής ρευστότητας και ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών.

Τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Συντονισμού Πτήσεων. δείχνουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κατά 8,9% για τον μήνα Ιούλιο και κατά 10,1% για τον Αύγουστο, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επίσης, προβλέπεται αύξηση 5,18% τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

Α) Τον Ιούλιο, αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από:

Ιταλία (+22%), Ρωσία (+21,6%) Γαλλία (+17,9%), Μεγάλη Βρετανία(+3,8%),  Γερμανία (+9%), Ισπανία (+45,5%), Ρουμανία (+40,2%), Κύπρο (+29,2%)  Σερβία (+25,6%) Τουρκία (+25,3%), Ισραήλ (13,4%).

Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι:  Μύκονος (+19,3%), Ηράκλειο (+17%),  Σαντορίνη (+16,4%),Κέρκυρα (+14%)  η Ρόδος (+11%),Καλαμάτα (+39%),  Άκτιο (+22,6%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+19,9%).

Β) Τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια από:

Ιταλία (+22,5%), Ρωσία (+24,5%) τη Γαλλία (+13,9%), Μεγάλη Βρετανία(+3,7%),  Γερμανία (+6,4%), Ισπανία (+48%), Ρουμανία (+30,4%),  Κύπρος (+30,4%), Σερβία (+33,3%) ,Τουρκία (+38,7%), Ισραήλ (11,3%).

Οι τουριστικοί προορισμοί που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο είναι:  Μύκονος (+27,2%), Ηράκλειο (+17,2 %),  Σαντορίνη (+17,9%),Κέρκυρα (+14,2 %)  η Ρόδος (+5,9%),Καλαμάτα (+21,6%),  Άκτιο (+10,8%) για Πρέβεζα και Λευκάδα και Σκιάθος (+21,9 %).

Επισημαίνεται ότι για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας:

Στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου πραγματοποιείται ετησίως μεσοσταθμικά το 41% το ετήσιων αεροπορικών αφίξεων και στο 5μηνο Μαΐου–Σεπτεμβρίου άνω του 80% αυτών.

Σημειώνεται ότι στο α' εξάμηνο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν συνολικά σε 5.937.643.

Τα νησιά του Β.Αιγαίου

Από τη διαφαινόμενη ανοδική πορεία των αφίξεων και εφέτος, σύμφωνα με τις ενδείξεις δεν θα επωφεληθούν κυρίως τα νησιά του Β.Αιγαίου, αν και, όπως τονίστηκε από την τουριστική ηγεσία, η Κως ανακάμπτει εντυπωσιακά και ίσως το τελικό αποτέλεσμα να είναι μικρές απώλειες ή και αφίξεις στα περυσινά επίπεδα. Για την περιοχή αυτή, όπως τόνισε η κυρία Κουντουρά, έχουν οργανωθεί περί τα 100 fam trips, ενώ δόθηκε ιδιίατερη έμφαση στην ενίσχυσή τους με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Ο οδικός τουρισμός

Για τον οδικό τουρισμό, ναι μεν στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 19%, όμως, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι το ποσοστό της μείωσης θα συρρικνωθεί τον Ιούλιο και Αύγουστο, δυο μήνες που προσελκύουν το 42% των ετήσιων οδικών αφίξεων, ενώ στο 5μηνο Μαίου-Σεπτεμβρίου έρχεται το 72% του ετήσιου οδικού τουρισμού.

Η κρουαζιέρα

Ως προς την κρουαζιέρα: στον ΟΛΠ το σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθε σε 346.252 από 284.631 το αντίστοιχο περσινό διάστημα σημειώνοντας αύξηση 21,6%. Σε ποσοστό 83,5% (289.112) οι επιβάτες αυτοί είχαν τον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό, ενώ ένα 16,5% (57.140) ξεκίνησαν από εδώ την κρουαζιέρα τους.

Οι κρατήσεις Last minute

H κυρία Κουντουρά εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνουν οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ειδική καμπάνια για την αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, με βασικό ατού την ασφάλεια, που προσφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί.

Αγορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αναφέρθηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των κρατήσεων από τη Γερμανία κατά 8%, σε μια χρονιά που το 16% των Γερμανών που πήγαιναν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους, εφέτος θα παραμείνει εντός συνόρων, καθώς η κατά 4-5% αύξηση απο τη Βρετανία παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε το Brexit. Ενδεικτικό της ζήτησης για Ελλάδα από αυτές τις δυο παραδοσιακά μεγάλες αγορές είναι ότι ο Thomas Cook, που έφερε πέρυσι 2 εκατ. τουρίστες, είχε κλείσει με κρατήσεις το νούμερο αυτό από τον Μάιο, όπως είπε η κυρία Κουντουρά.

Η αν. Υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της και για το γεγονός ότι οι προσπέθειες του Υπουργείου στις νέες αγορές, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Μέση Ανατολή, έχουν επιτυχή αποτελέσματα και εφέτος αναμένεται αύξηση αφίξεων από αυτές τις αγορές.

Διαβάστε επίσης

E.Kουντουρά: Πρόστιμα στα σπίτια που μισθώνονται παράνομα σε τουρίστες

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων