"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…"- Η απάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων στον κ.Δούκα περί δημοτικού φόρου στα αθηναϊκά ξενοδοχεία

12-04-24 | ΦΟΡΕΙΣ

Με τη μορφή ανοικτής επιστολής προς τον Δήμαρχο Αθηναίων απαντά η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού στον κ.Χάρη Δούκα για τις χθεσινές δηλώσεις του περί αιτήματος για ένα φόρο στον τζίρο των ξενοδοχείων, που θα αποδίδεται στον Δήμο, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούν τα 7 εκατ. τουριστών στην ελληνική πρωτεύουσα. Προφανώς, η ΕΞΑΑΑ δεν αποδέχεται την επιπλέον φορολόγηση των ξενοδοχείων της Αθήνας....

Διαβάστε την ανοικτή επιστολή...

‘Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε…’

 Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε πλήθος χθεσινών και σημερινών δημοσιευμάτων που αφορούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κυρίου Χάρη Δούκα στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Υπήρξαν αναφορές στην ανάγκη να κρατηθεί η Αθήνα καθαρή, αλλά και σε "υπερτουρισμό", σε "υπερκορεσμένες περιοχές", σε μέρος των εσόδων που πρέπει να επιστραφεί στην πόλη… Και ακούσαμε / διαβάσαμε μεταξύ άλλων την φράση του κ. Δούκα: «Όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι στην πόλη». Και αναρωτιόμαστε: Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν; Φυσικά. Συνεισφέρουν μήπως περισσότερο όλων; Βεβαίως. Ελέγχονται καθ’ όλα και με τον πλέον αυστηρό τρόπο; Πάντοτε. Αρνήθηκαν να συνεισφέρουν με πολλαπλούς τρόπους στην πόλη, ακόμη και με δωρεές για έργα βιτρίνας, ακόμη και με προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ακόμη και για τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα της πόλης μας; Ουδέποτε αρνήθηκαν!

Μήπως έχει ήδη καταθέσει η αθηναϊκή Ξενοδοχία σειρά ερευνών και μελετών για την «φέρουσα ικανότητα» της πόλης σε τουριστικά καταλύματα, για την καθαριότητα, για την ικανοποίηση των επισκεπτών;

Γενικότερα, το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας -ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων- όπως και η οικονομική συνεισφορά τους σε Δήμους και Κράτος μέσα από δεκάδες φόρους επενδύσεων και φόρους λειτουργίας που πληρώνονται από τα ξενοδοχεία, (σημ. οι 22 σε αριθμό φόροι που αναγράφονται σε σχετική μελέτη ΙΝΣΕΤΕ, έγιναν πλέον 23 μαζί με το πρόσφατο ‘τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση’) -είναι και γνωστό και μετρήσιμο.

Για όλα τα παραπάνω μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς.

Ωστόσο, ειλικρινά, μας εκπλήσσουν φράσεις και εκφράσεις οι οποίες εμπεριέχονται στο επίσημο Δ.Τ. του Δήμου Αθηναίων (*) ως απόσπασμα της ομιλίας του -όπως:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, γιατί ειδικά «των ξενοδοχείων»;

Όπως και ο ίδιος επισημαίνετε «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη».

Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;

Από πλευράς μας θα προτείναμε να συζητήσετε τα αμιγώς τουριστικά θέματα -και αυτά των υποδομών της Αθήνας- με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Τουρισμού και της πόλης μας, όπως και με συναρμόδια Υπουργεία - λ.χ. με το Υπουργείο Τουρισμού - για το κοινό όφελος.

 

διαβάστε ακόμα

ΕΟΤ και SKY express: Συνεργασία για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Arabian Travel Market
Στρατηγική συνεργασία Ομίλου Sani/Ikos με το Πανεπιστήμιο Cornell
Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024
Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία: Αύξηση 4,5% στις πωλήσεις τον Απρίλιο
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 | ΟΙ δράσεις στο Μουσείο Ακρόπολης το Σαββατοκύριακο
Όμιλος Μήτση | Νέος προορισμός η Κέρκυρα, με την αγορά του Messonghi Beach Hotel και τη διαχείριση του Belvedere Hotel
Υπερ-τουρισμός | Sebastian Ebel: Η TUI παίρνει "πολύ, πολύ σοβαρά" τις διαδηλώσεις, αλλά δεν τις βλέπει ως απειλή
TUI Fly | Ένα αεροπλάνο πρεσβευτής της ιστορίας των 50 χρόνων της
Ε.Ξ. Σαντορίνης | Συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τις λιμενικές υποδομές