WTTC | Στο 95% των επιδόσεων του 2019 ο παγκόσμιος τουρισμός το 2023 - νέο ρεκόρ το 2024

27-04-23 | ΦΟΡΕΙΣ

Ο παγκόσμιος τομέας ταξιδιών και τουρισμού προβλέπεται να ανακάμψει πλήρως από τον αντίκτυπο του Covid-19 έως το 2024. Το 2023, οι μισές από τις 185 χώρες παγκοσμίως είτε θα έχουν ανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα είτε θα προσεγγίσουν το 95% των επιδόσεων του 2019.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που διεξήχθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε συνεργασία με την Oxford Economics, εκτιμώντας ότι η συνεισφορά στο ΑΕΠ του κλάδου φέτος θα φτάσει στα 9,5 τρισ. δολάρια.

H έρευνα διαπιστώνει ότι ήδη 34 χώρες έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Επισημαίνεται επίσης ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι παρατεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες όπως η Κίνα είχαν «σημαντικό αντίκτυπο» στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ωστόσο, το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων της Κίνας από τον Ιανουάριο θα ωθήσει τον κλάδο σε ολική ανάκαμψη το επόμενο έτος, σύμφωνα με το WTTC.

Το 2022 οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 82% έναντι του 2021 και έφτασαν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας ότι τα διεθνή ταξίδια έχουν επιστρέφει σε ανοδική τροχιά.

Πέρυσι, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές δυσκολίες, η ανάκαμψη του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς, εισφέροντας στο ΑΕΠ 7,7 τρισ. δολ.. Αυτή η ανάκαμψη αντιπροσώπευε το 7,6% της παγκόσμιας οικονομίας το 2022, την υψηλότερη συμβολή του κλάδου από το 2019, αν και το παγκόσμιο ΑΕΠ του εξακολουθεί να είναι 22,9% πίσω από το ανώτατο όριο του 2019. 

Ο κλάδος δημιούργησε 21,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας το 2022 - για να φτάσει σε περισσότερες από 295 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Ο τουρισμός και τα ταξίδια δημιουργούν μία στις 11 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. 

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε ότι ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού συνεχίζει να ανακάμπτει με πολύ καλό ρυθμό, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του  και τη διαρκή επιθυμία για ταξίδια. 

Μέχρι το τέλος του έτους, είπε, η συμβολή του κλάδου θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κορύφωση του 2019. Αναμένουμε το 2024 να ξεπεράσει το 2019. Τα ταξίδια και ο τουρισμός θα είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας τα επόμενα δέκα χρόνια. 

Η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί φέτος, τόνισε η κυρία Simpson, καθώς οι Κινέζοι ταξιδιώτες επανέρχονται στην αγορά. 

Η επόμενη δεκαετία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι ο κλάδος θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ στα 15,5 τρισ. δολάρια έως το 2033, αντιπροσωπεύοντας το 11,6% της παγκόσμιας οικονομίας και θα απασχολεί 430 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με σχεδόν το 12% του ενεργού πληθυσμού να απασχολείται στον κλάδο.  


 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων