ΕΞΑ - ΑΑ | Πληρότητες 2019 τον Ιούλιο- παραμένει η υστέρηση στο 7μηνο- πολύ έντονα στοιχεία εποχικότητας και στην Αθήνα

31-08-22 | ΦΟΡΕΙΣ

Τα επίπεδα του 2019 προσέγγισαν τον Ιούλιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Ήταν ο πρώτος μήνας σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, που τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πλησίασαν, σε μηνιαία σύγκριση, τις επιδόσεις προ πανδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητατον Ιούλιο ήταν της τάξης 89,3% έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019.

Ωστόσο, σε επίπεδο 7μηνου, όπως αναφέρει η Ένωση, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων. Στο α' εξάμηνο η υστέρηση έναντι του 2019 στις πληρότητες ήταν 21,7% και στο 7μηνο περιορίστηκε στο -17,8%. Έτσι, υπογραμμίζει η ΕΞΑ-ΑΑ, αντικειμενικά και το 7μηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου 7μηνου του 2019, δυστυχώς, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην μέση πληρότητα των μονάδων της ελληνικής πρωτεύουσας, απλά, η μείωση αυτή δεν ξεπερνά πλέον το 20 %. 

Η Ένωση χαρακτηρίσει θετική την πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20.6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021, ωστόσο, σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση της Μέσης Τιμής δωματίου της Αθήνας παραμένει η μικρότερη που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της. Το ίδιο ισχύει και στο Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65.9% την στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ότι αφορά δε το (RevPar) 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο  -8.5%.

Στοιχεία εποχικότητας και στην Αθήνα

Σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα επιδόσεις, η ΕΞΑ-ΑΑ υπογραμμίζει:

"Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων του -παραδοσιακά χαμηλότερου σε επιδόσεις- μηνός Αυγούστου και των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου βεβαίως, προκειμένου να έχουμε μια ακόμη πιο σαφή και σφαιρική εικόνα, επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε πως η Αθήνα αν και 12μηνος / αστικός προορισμός:

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο