Στην "ηλεκτρική καρέκλα" και πάλι ο ευρωπαϊκός τουρισμός ενόψει της Όμικρον - "Οι προορισμοί θα νιώσουν άμεσα τις συνέπειες"

07-12-21 | ΦΟΡΕΙΣ

Oι νέοι κανονισμοί που επιβάλλονται παγκοσμίως για τον κορωνοϊό είναι λογικοί όμως έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η γερμανική συμμαχία για την τουριστική ποικιλομορφία, ATV, η οποία συγκροτείται από 28 ενώσεις της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν τις ευθύνες τους απέναντι σε περισσότερους από 3 εκατ. άμεσα εργαζομένους στον τουρισμό της Γερμανίας, στον οποίο η δεύτερη και τρίτη αλυσίδα αξίας δεν λαμβάνεται ακόμη υπόψη, αναφέρει η ATV. Επίσης, οι συνεργάτες στους διεθνείς προορισμούς θα νιώσουν άμεσα τις συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων.

Η συμμαχία αναφέρεται πρωτίστως στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αφρική, όπου ο πληθυσμός απειλείται με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Τα προηγούμενα κύματα πανδημία έδειξαν επανειλημμένως ότι οι τουρίστες δεν ευθύνονται για τη διασπορά του ιού και ο οργανωμένος τουρισμός δεν υποκινεί το τρέχον, τέταρτο κύμα, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της ATV, Michael Buller.

Για αυτό το λόγο, οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει λαμβάνονται προσεκτικά. Οι τρέχοντες περιορισμοί στα ταξίδια εξαιτίας της Όμικρον προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στους τελικούς πελάτες και αυτό έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες στον παγκόσμιο τουρισμό, στη βασική περίοδο κρατήσεων.

«Πολλές τουριστικές εταιρείες αναγκάζονται επί του παρόντος να επιστρέψουν στο αδιέξοδο», προσθέτει η εκπρόσωπος της ATV Petra Thomas. «Η παράταση του επιδόματος-γέφυρα και βραχυχρόνιας εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 θα βοηθήσει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Ειδικά από τη στιγμή που αποφασίστηκε δραστικός περιορισμός των επιδομάτων βραχείας απασχόλησης, αφού το 50% των κοινωνικών παροχών καταβάλλονται μόνο όταν υπάρχει συμμετοχή σε μετεκπαίδευση». Η τρέχουσα αβεβαιότητα εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες

«Οι τουριστικές εταιρείες και επίσης οι χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως αυτή τη στιγμή στην αφρικανική ήπειρο, δεν πρέπει να μείνουν μόνες», δήλωσε ο Michael Buller. «Οι κανόνες του κορωνοϊού σαν της Σαξονίας, όπου τα ταξιδιωτικά γραφεία έπρεπε να κλείσουν αλλά όλα τα υπόλοιπα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτά, είναι ένα χαστούκι για την τουριστική βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός τιμωρείται ξανά και εντελώς αδικαιολόγητα».

Η συμμαχία για την τουριστική ποικιλομορφία επαναλαμβάνει το αίτημά της από το έγγραφο θέσης του περασμένου Σεπτεμβρίου, ότι το συνονθύλευμα διαφορετικών κρατικών κανονισμών δεν πρέπει να οδηγήσει ξανά σε αβεβαιότητα και χάος. Θα ήταν επιζήμιο για τις εταιρείες του τουριστικού κλάδου και τους εργαζομένους τους. Απαιτείται ενιαία στρατηγική για τον κορωνοϊό.

Ο κλάδος θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στην προσαρμογή του σχεδίου για την πανδημία. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο κλάδος έχει επενδύσει πολλά σε αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων και εξακολουθεί να είναι έτοιμος να κάνει αυτό που του αναλογεί για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. Αλλά αυτά τα μέτρα πρέπει επίσης να είναι τα κατάλληλα», τονίζει η Petra Thomas.

Με την εξαγγελθείσα ομάδα κρίσης, την οποία η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να συγκροτήσει στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, το ATV βλέπει να εκπληρώνεται ένα από τα αιτήματα που αναφέρονται στο έγγραφο θέσης του.

Πολλές τουριστικές εταιρείες χρειάζεται επίσης να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους στην KFW. «Σε έναν κλάδο όπως ο τουρισμός, που πλήττεται τόσο σοβαρά από περιορισμούς, δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί ρευστότητα που θα είναι επαρκής στο εγγύς μέλλον», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της ATV κ. Buller. Ο ίδιος στηρίζει τις γρήγορες βελτιώσεις στα αρχικά προγράμματα, αποπληρωμή μόνο από το 2024 και σημαντικά μειωμένο επιτόκιο.

Οι ειδικοί της συμμαχίας θέτουν επίσης την πολυετή τεχνογνωσία τους στη διάθεση της νέας ομάδας χρωματικής κωδικοποίησης προς συζήτηση, προκειμένου να αξιολογηθούν από κοινού οι συνέπειες των νέων κανόνων για την τουριστική βιομηχανία. «Η οικονομική στάθμιση του κλάδου μας δυστυχώς έχει υποτιμηθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια», επιβεβαιώνει η κ. Thomas. «Εδώ ελπίζουμε σε σημαντικά μεγαλύτερη κινητικότητα και, πάνω απ 'όλα, σταθερή ανταλλαγή απόψεων με τα νέα κυβερνητικά κόμματα».

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων