Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Προτάσεις για την επιβίωση των ξεναγών

10-12-20 | ΦΟΡΕΙΣ

Την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020, αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 και περαιτέρω παράταση για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουν τουλάχιστον 100 ένσημα) ζητεί για τους ξεναγούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, υπογραμμίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξεναγοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ξεναγών:

Οι Ξεναγοί της Ελλάδας έλαβαν πρόσφατα την αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Την άνοιξη είχαν λάβει επίσης ΜΟΝΟ 800 ευρώ, για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Οι συγκυρίες όμως είναι τέτοιες, που αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε την άμεση παράταση της επιδότησης αυτής, για τους επόμενους χειμερινούς μήνες και μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Οι αιτίες:

Το επάγγελμά μας μπήκε σε αναστολή, το έτος 2020, για τους εξής λόγους:

Το αποτέλεσμα ήταν να μην εργαστούν πολλοί ξεναγοί. Δεδομένης δε τη φύσης της ημερομίσθιας, εξαρτημένης εργασίας, η ανυπαρξία εργασίας ούτε αμείβεται, ούτε καταγράφεται, ούτε γίνεται αντιληπτή από την πολιτεία. Πολύ περισσότερο μάλιστα η αδυναμία εργασίας του ξεναγού, λόγω π.χ. ατόμων ευπαθών ομάδων στην οικογένειά τους.

Το έτος 2020 λοιπόν, οι ξεναγοί αποζημιώθηκαν από την πολιτεία, μια φορά την άνοιξη, αλλά χωρίς ένσημα, και πρόσφατα με την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη η οποία επιτρέπει στον ξεναγό να έχει την απαραίτητη ασφαλιστική ικανότητα για το έτος 2021 δηλαδή.

Ευτυχώς και ευχαριστούμε την πολιτεία που κατανόησε τόσο την χρηματική ένδεια, όσο και την ανάγκη προϋποθέσεων υγειονομικής περίθαλψης των Ξεναγών.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ:

Ζητάμε να παραταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον υπόλοιπο χειμώνα, διότι:

Ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την συνέχιση της πανδημίας: θα επαναληφθεί η εικόνα του 2020; Κι αν βελτιωθεί, σε τι ποσοστό; Θα είναι ικανό να καλύψει τις φετινές απώλειες; Για αυτό σας ζητάμε συνέχιση στήριξης και για τους πρώτους μήνες του 2021.

Ίσως γνωρίζετε ότι, η ξενάγηση είναι πολύπλευρη και απαιτητική εργασία. Είναι όμως και μεράκι, τέχνη, δημιουργία. Και επειδή την αγαπάμε, συνεχίζουμε και μεταδίδουμε αυτό που λέγεται Ελλάδα, σε όποιον έρχεται να μας τιμήσει με την παρουσία του.

Συνοψίζοντας, ζητάμε:

1. Την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020, όπως την αποζημίωση ειδικού σκοπού που μας έχει ήδη καταβληθεί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

2. Την περαιτέρω παράταση Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουμε τουλάχιστον 100 ένσημα το 2021)

3. Αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης.

Ζητάμε, δηλαδή από την πολιτεία, να συνδράμει με τα παραπάνω τον κλάδο μας, ώστε οι Ξεναγοί να συνεχίσουμε το έργο μας και να συμβάλουμε και εμείς στην επαναφορά του Ελληνικού Τουρισμού και της Εθνικής Οικονομίας.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι